*Nettavisen* Økonomi.

Norge har størst økning i inkassosaker i Norden

– Utlånsmodeller har en tendens til å belønne alder. Det er kanskje på tide å revurdere de modellene, sier administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff AS. Foto: Bo Mathisen

Antall inkassosaker i nordiske husholdninger økte med 6 prosent fra 2016 til slutten av 2018. I Norge var økningen størst, hele 30 prosent.

Det viser en tall fra de fire store nordiske landene, ifølge en Intrum-analyse gjengitt i Finansavisen.

Forskjellen landene imellom er stor. Mens Norge drar opp snittet, med en inkassoøkning på nær 30 prosent, er oppgangen i Sverige på rundt 15 prosent i perioden fra 1. kvartal 2016 til fjerde kvartal 2018.

Les også: 226.000 nordmenn droppet å betale TV-lisens – nå får de svi

I Finland har utviklingen vært flat hele veien, mens Danmark har hatt en nedgang i antall inkassosaker i husholdningen på 30 prosent.

– I Norge steg gjennomsnittlig utestående beløp fra 10.000 kroner i 2014 til 17.000 kroner i 2017, sier Anette Willumsen, direktør for Nord-Europa i Intrum, Lindorffs morselskap.

Les også: Tilbyr forbrukslån langt billigere enn bankene

I hele Norden er det aldersgruppa over 60 som har størst øking i antall inkassosaker. Der er det dobbelt så sterk økning som for andre grupper, ifølge Willumsen. Hun påpeker at betalingsanmerkningene blant eldre øker, mens betalingshistorikken til de yngre er blitt bedre.

Tradisjonelt har det vært lettere for eldre enn yngre å få lån.

– Utlånsmodeller har en tendens til å belønne alder. Det er kanskje på tide å revurdere de modellene, sier Willumsen.

Les også: Ber justisministeren svare om høye inkassokostnader

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag