NA24.no

Norge i Europa-toppen

Sist oppdatert:
Aldri tidligere har det vært så lett å hente inn penger på Oslo Børs. Men det kan fort bli vanskeligere.

Oslo Børs ligger i Europa-toppen i antall nye noteringer.

Så langt i år har det blitt hentet inn 43,8 milliarder kroner og bare en total kollaps i markedet kan hindre at det settes nok en emisjonsrekord på Oslo Børs. Med halvgått løp ligger børsen kun fem milliarder kroner bak fjorårets rekord.

NA24 - din næringslivsavis

- Det kommer flere selskaper på børsen som ikke er notert i dag, så den rekorden blir slått. Det er helt sikkert, sier Sveinung Hartvedt i DnB NOR til NA24.

- Dette er helt klart markedsbetinget. Det har jo lang tid vært et positivt marked og mange som har hatt ambisjoner om børsnotering tidligere, har sett muligheten nå. I tillegg er det en god del selskaper som har hentet inn store beløp i OTC-markedet, sier pressetalsmann på Oslo Børs, Tor Arne Olsen.

REC var nest størst
Men det er ikke bare i Norge Oslo setter rekorder. Også i Europa-sammenheng hentes det mye penger på Oslo Børs. REC-noteringen var den nest største i Europa i andre kvartal, med sine 6,9 milliarder kroner.

- Norge er helt spesielt, sammenlignet med Sverige for eksempel, så lå vi veldig høyt i forhold til børsens størrelse, sier Hartvedt.

Han viser til at 18 nye selskaper er listet på Oslo Børs så langt i år. Dermed er Oslo kun slått av London og Luxembourg, men ligger over Tyskland, Italia og Sverige i antall nynoteringer.

- Det som har vært litt spesielt i Norge i år er at det har vært stor aktivitet innen oljerelatert virksomhet. Det har vært mye aktivitet innen rigg, men nå er mye av kapitalen på plass i disse riggselskapene, sier Hartvedt videre.

Følg børsen her

Lett å hente penger
Men det har ikke bare vært innen rigg og oljeservice pengene har satt løst. Den største emisjonen var REC, som er solcelleprodusent, og oppdrettsselskapet Pan Fish hadde flere av de største emisjonene. Av nye selskaper som har kommet til, har det også vært en del IT-selskaper.

Tor Arne Olsen forteller at det ikke bare har vært i forbindelse med oppkjøp eller helt konkrete planer for bruk av kapital at det har vært hentet inn penger.

- Det har også vært en del selskap som har hentet inn penger for å ha i påvente av å gjøre grep senere. Det er et bevis på at markedet har vært godt, sier han.

- Det har vært lett å hente penger. Det ser du på overtegningene. I første halvår var tilgangen til risikovillig kapital veldig stor, både internasjonalt og i Norge, forteller Hartvedt og viser til vedvarende lave renter og et marked hvor optimismen gradvis har kommet sterkt tilbake etter at markedet bunnet ut i 2003.

Vanskeligere tider
Men de siste månedene har markedet svingt kraftig. Etter å ha falt ti prosent fra månedsskiftet til 13. juni, tok aksjemarkedet seg kraftig opp mot slutten av måneden og hovedindeksen endte til slutt ned kun 1,3 prosent i juni. Til tross for at aksjemarkedet var gjennom en tøff periode i mai/juni har verdien av aksjene på Oslo Børs steget 13,2 prosent siden nyttår etter nok et godt halvår for investorene. Likevel kan det nå være vanskeligere å finne penger i markedet.

- Likviditeten har nok strupet litt inn, ikke minst innenfor oljeservice, hvor det har vært mange prosjekter. Å ta et riggselskap på børs nå kan nok være enkelt, men å hente en milliard eller to, som mange benyttet anledningen til, er nok ikke så enkelt, sier Hartvedt.

Selv om mange fortsatt står i kø for å komme på børs, har flere emisjoner blitt utsatt og to selskaper, Austevoll Seafood og Elixia, har utsatt sine børsplaner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere