NA24.no

Norge i smerte

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)
Børsen stuper, banker knuses, boligmarkedet raser og bedrifter strupes. Hvordan påvirker dette deg?

Finanskrisen har begynt å vise seg i realøkonomien i flere land i form av svakere økonomisk vekst. Flere land har måttet ty til Det internasjonale valutafondet for å få hjelp og det ventes at den globale veksten vil falle markant.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er noe som også merkes her hjemme. Norge er vanligvis sent ute med å kutte jobber som en reaksjon på globale trender, men børskrakket, boligprisfallet, kollapsen til flere banker og svakere internasjonale trender har gjort det økonomisk trangere for mange.

Her kan du lese alt om finanskrisen i kronologisk rekkefølge

NA24 ønsker å høre stemmende til de av våre lesere som har blitt rammet av krisen så langt, eller som står i fare for å bli det i tiden som kommer.

Fortell her hvordan krisen rammer deg

For at det ser styggere ut for økonomien til mange nordmenn i tiden som kommer er det mye som tyder på.

Børs og boligstup
Så langt har Oslo Børs stupt med vel 45 prosent i år, noe som tilsvarer et verdifall på omtrent 1.000 milliarder kroner. Det har ført til at mange av børsens store aktører har tapt enorme summer og personlige formuer har blitt rasert.

Men det er også veldig mange nordmenn som har måttet se at store deler av sparepengene har forduftet her.

Boligprisene i Norge falt med 4,2 prosent i oktober, og boligprisene er nå 7,4 prosent lavere enn i oktober i fjor. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 2,9 prosent.

Les mer: Her stuper boligsalget

I år anslår SSB at fallet blir 0,4 prosent. Neste år blir det verre. Da skal prisene ned 0,6 prosent. Oppgang får vi ikke før i 2010, da skal boligprisene opp, men ikke mer enn med 1,9 prosent.

Men det er ikke bare boligprisene som preger boligmarkedet, antallet boliger som ligger ute til salg er nå et desidert høyeste antallet siden november 2002. I tillegg har problemene i kredittmarkedet vanskeliggjort lånemulighetene for mange nordmenn.

Les mer: Helsvart i boligmarkedet

Fortell her hvordan krakket og boligmarkedet rammer deg

Bedriftene sliter
Det som begynte som et problem for amerikanske investeringsbanker har gradvis forplantet seg til resten av økonomien. Global etterspørsel er på vei ned, og med den følger selskapenes resultater. Stadig flere norske bedrifter melder at de kutter ned i arbeidsstokkene. Til nå har arbeidsledigheten ligget flatt på 2,4 prosent siden sommeren i fjor. Men SSB tror at 100.000 nordmenn blir arbeidsledige, og NHH-professor tror ledigheten vil stiger enda mer.

Les mer: Spår sjokkhøy ledighet

Fortell her om du har mistet jobben eller bedriften står i fare for å gå under

Lønnsfesten over
I tillegg til at flere vil miste jobbene sine viser anslagene til SSB at også lønnsfesten er over. For mens vi fikk 6 prosent i lønnsvekst i 2008, vil dette falle i årene som kommer. For 2009 anslår SSB at lønnsveksten vil bli 4,7 prosent. Dette faller er ventet å fortsette både i 2010 og i 2011.

Samtidig er inflasjonen på vei opp. Konsumprisindeksen steg med 0,4 prosent fra september til oktober 2008. Fra september til oktober økte den såkalte kjerneinflasjonen, KPI-JAE, med 0,3 prosent, mens årsveksten endte på 3,3 prosent. Det er 0,2 prosentpoeng mer enn snittet av økonomens forventninger tilsa på forhånd. Fra oktober 2007 til oktober 2008 økte KPI med 5,5 prosent, viser statistikk fra SSB.

Mistet jobben to ganger
En nordmann som allerede har merket finanskrisen på kroppen er shippinganalytikeren Stian Rønningen.

31-åringen jobbet først som analytiker i meglerhuset Terra Securities, som formelig gikk den veien høna sparker. Deretter ble han lovet «gull og grønne skoger» i sin nye jobb i islandske Landsbanki, som gikk under tidligere i høst. På et år har han dermed mistet jobben to ganger.

- Min lærdom etter disse to nedturene er at det er utrolig vanskelig å se når det begynner å gå galt, sa den arbeidsledige analytikeren nylig til NA24.

Les mer her: Stian har fått krisen midt i fleisen

Fortell hvordan krisen rammer deg

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere