NA24.no

Norge inne på topp ti

Foto: Morten Holm/Scanpix
Sist oppdatert:
Norge rykker fram i toppen på prestisjefull kåring, men må fortsatt se seg slått av svenskene.

På torsdag annonserte IMD - en høyt rangert, global forretningsskole - sin årlige «World Competitiveness Yearbook» som rangerer 59 lands konkurransekraft.

Rangeringen måler hvor vellykket land håndterer sin økonomi og ressurser for å øke deres velstand.

I fjor kom Norge på 13. plass i den prestisjetunge kåringen, og i år har vi klatret fem plasser. Nå innehar Norge en 8. plass.

Økonomiprofessor Stephane Garelli ved prestisjeuniversitetet IMD i Sveits, har denne forklaringen på hvorfor klatrer:

- For det første nyter Norge svært godt av oljeinntektene, som økte i 2011. Dette har en stor påvirkning på økonomien. For det andre skårer Norge høyt på jobbstatistikken. Andelen er folket som er i arbeid er 51 prosent, og det er veldig bra, sier Garelli til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Slått av Sverige
Vi må imidlertid se oss slått av våre naboer Sverige.

De innehar 5. plassen, noe som er én plass ned fra i fjor.

- Hvorfor regnes Sverige som mer konkurransedyktige enn Norge?

- Sverige er svært gode når det gjelder merkevaren «Made in Sweden». De mindre svenske selskapene er også mer konkurransedyktige når det kommer til effektivitet, svarer Garelli til NA24.

- Hvordan kan Norge klatre enda mer på listen?

- Jeg tror de norske selskapene må bli mer konkurransedyktige. De må øke eksporten og i større grad satse på bedre teknologi. Norge har et godt rykte, slik at mulighetene for å dyrke «Made in Norway» er store, sier Garelli, som ramser opp tre hemmende faktorer for norsk økonomi:

- For det første er økonomien for avhengig av oljeprisen. For det andre er arbeidskostnadene for høye. For det tredje er kronen svært sterk i forhold til Euro og Dollar.

USA i toppen
Landet som topper kåringen, er Hong Kong, like foran USA og Sveits.

Årsaken til at USA ligger så høyt, til tross for en enorm gjeld, er landets unike økonomiske makt, dynamikken i sine virksomheter og sin evne til nyskapning, begrunner den sveitsiske skolen.

- USAs konkurransekraft har en stor påvirkning på resten av verden på grunn av deres unike samhandling med enhver økonomi. Ingen annen nasjon kan utøve en så sterk draeffekt på verden. Alt i alt, hvis USA konkurrerer, så lykkes verden, sier professor Stephane Garelli ved IMD i en pressemelding.

Kriselandet Hellas ligger nest sist på kåringen, med kun Venezuela bak seg. Rapporten sier også at Irland, Island og Italia, er bedre utstyrt til å slå tilbake fra sin nåværende krise, enn Spania Portugal og Hellas.

Kåringen er et resultat av 329 rangeringskriterier, og omtrent en tredjedel av kriteriene kommer fra en eksklusiv undersøkelse skolen IMD har gjort blant 4.200 internasjonale ledere.

Se de første 30 landene i kåringene i grafikken under

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere