*Nettavisen* Økonomi.

Norge invaderes av lommetyver

Vi loppes ikke bare i utlandet om sommeren.

26.07.07 19:39

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Norske byer invaderes av lommetyver om sommeren, advarer reiseskadesjef Ole Petter Ramberg i forsikringsselskapet TrygVesta til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Mange passer godt på verdisakene når de er på ferie i utlandet. Men lommeboken din er langt fra trygg selv om du holder deg i Norge.

- De færreste ville gått med en full lommebok i baklommen midt i Barcelona eller Praha. Det er ingen grunn til å gjøre det samme i Bergen, Oslo eller Stavanger. Likevel merker vi en stor økning i antallet tyverier i Norge om sommeren, sier Ramberg. Han advarer mot å ha verdisaker lett tilgjengelig.

Ifølge politiet er omreisende lommetyver blitt et utbredt problem de siste årene. Tyvene slår ofte til på bussen, på T-banestasjonen, i dagligvarebutikken eller andre steder der det er trengsel.

Enorm økning
Bare i Oslo har tyveri fra person på offentlig sted, lommetyveri, økt med enorme 45,7 prosent fra samme periode i fjor.

Oslo politiet tror en del av tilfellene er bander av organiserte lommetyver. Byen blir oppsøkt av utenlandske bander fra Chile og Romania, men også nordmenn som stjeler. Oslo politiet har også rapportert om noen tilfeller hvor de som har drevet med tigging har gått over til å stjele.

Det er viktig å være oppmerksom, særlig på steder der store menneskemengder samles. Politiet er helt avhengig av at man melder fra hvor lommetyveriene har skjedd, slik at de kan sende ut sivile politifolk.

Om noen kommer opp til deg og ber deg om å veksle penger, eller ber deg om å vise noe på et kart, bør du være forsiktig.

Råd mot tyveri:

  • Ikke ha lommebok i håndvesken eller baklommen. Oppbevar penger og kredittkort inn mot kroppen
  • Unngå å ha med deg store pengebeløp
  • Følg spesielt godt med på verdisakene når det er trengsel, for eksempel på kollektive transportmidler eller ved turistattraksjoner
  • Ikke skriv ned pinkodene dine, og skjul hånden når du taster koden
  • Hold øye med bagasjen din til enhver tid
  • Ikke legg verdigjenstander synlig i bilen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.