*Nettavisen* Økonomi.

Norge kan nedgraderes etter statens gass-seier

VANT GASSKAMP: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vant rettssaken over utenlandske investorer, men seieren kan gi potensielle investorer kalde føtter når de i fremtiden skal satse pengene i Norge. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Utenlandske investorer kan nedgradere Norge etter at staten vant gass-strid i retten.

25.09.15 22:10

Fredag frikjente Oslo tingrett staten, som hadde blitt saksøkt for 15 milliarder kroner av utenlandske investorer.

Les: Staten vant gasstrid i retten

- Denne dommen kan føre til at investorer, særlig globale selskaper, vil se Norge som et mer risikofylt område å investere i, og kan gjøre at de vil tenke seg om to ganger før de forplikter seg til prosjekter.

Det sier partner Paul Lignieres i advokatfirmaet Linklaters LLP i London, som jobber med internasjonale avtaler om bygging av infrastruktur.

- Alle stater har makten til å endre lover, men land som US, UK og andre europeiske land endrer sjelden vilkårene i avtaler med investorer på grunn av skadene det kan få, sier han til Wall Street Journal.

Kuttet tariffen med 90 prosent

Det hele startet da internasjonale investeringsselskaper og pensjonsfond kjøpte seg inn i gassrør-selskapet Gassled. Selskapet frakter gass fra norsk sokkel til Europa i rør.

I 2012 kuttet regjeringen tariffene for gass gjennom Gassleds rør med 90 prosent.

Selskapene hevdet at de hadde tapt rundt 34 milliarder kroner i inntekter som følge av endringene, og fire selskaper saksøkte staten for 15 milliarder kroner.

Tapte søksmål

Fredag tapte selskapene det sivile søksmålet som ble anlagt mot staten, men Oslo tingrett kritiserte staten for ikke å bedre informere om at tariffene kunne bli kuttet. På grunn av den manglende informasjonen, måtte begge parter bære saksomkostningene i Oslo tingrett.

- Selvfølgelig vil dommen få negative konsekvenser for investeringsklimaet i Norge, sier administrerende direktør Kurt Georgsen i Silex Gas Norway, som var en av partene i saken.

Partene har ennå ikke bestemt seg for om dommen blir anket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.