NA24.no

Norge knuste spillselskapene

Sist oppdatert:
Efta-domstolen sier nei til nye spillaktører i Norge.

Ladbrokes, verdens største bookmaker og pengespilleverandør, søkte om konsesjon for å tilby pengespill i Norge sommeren 2004. Oslo tingrett vurderte at Efta-domstolen var rette instans til å avgjøre EU- og EØS-rettslige spørsmål knyttet til den norske lotteriloven. I dag kom dommen, og den gir staten rett til å videreføre monopolet.

NA24 – din næringslivsavis

Ladbrokes søkte i sin tid både Kultur- og kirkedepartementet og Landbruksdepartementet om spillkonsesjon, men avslagene kom fortløpende. Norsk lov åpner ikke for å gi konsesjon til andre enn Norsk Tipping. Da Lotterinemnda avslo klagen, havnet saken i retten.

Efta-domstolen konstaterer for det første at pengespilloven skal sikre at pengespill avholdes i betryggende former under offentlig kontroll, med sikte på å forebygge negative konsekvenser av pengespill, samtidig som det legges til rette for at overskuddet fra spillene kan gå til idretts- og kulturformål.

For det andre bemerker Efta-domstolen at saksøkte (departementene) i sitt innlegg har hevdet at målsettingene med pengespilloven, er å forebygge og verne borgerne mot spillegalskap og å holde omfanget av pengespill i samfunnet på et moderat og samfunnsmessig forsvarlig nivå. Det er også statens mål å hindre drift av pengespill fra å være en kilde til privat profitt.

Det blir nå opp til tingretten å fastslå hvilke hensyn lovgivningen det gjelder virkelig tar sikte på å ivareta, og de vil mest sannsynlig dømme etter Eftas anbefaling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere