NA24.no

Norge mot skattestrømmen

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)
Mens inntektsskattene øker i en rekke andre land rundt om i verden, går det relative skattenivået ned i Norge.

– Marginalskatten har stått stille lenge. Nå økes minstefradraget, pensjonsfradraget og innslagspunktet på toppskatt. Skatten i Norge går derfor relativt sett ned, opplyser partner og advokat Cathrine Bjerke Dalheim i KPMG.

Ifølge revisjonsselskapets årlige skatteundersøkelse har toppskatten i verden økt med 0,3 prosent i gjennomsnitt. Årsaken er manglende økonomisk gjenoppbygging og økende gjeldsbekymring.

– Flere økonomier øker skattesatsene for høyinntektsgrupper, og introduserer midlertidige skatter for å håndtere budsjettunderskudd. Reformene i Frankrike og Spania er de mest fremtredende eksemplene, sier Bjerke Dalheim.

KPMGs gjennomgang viser at Sverige topper listen for marginalskatt med 56,6 prosent. Danmark og Nederland følger hakk i hæl, mens Østerrike, Belgia, Storbritannia, Japan og Senegal inntar de neste plassene på topplista med en marginalskatt på 50 prosent. I Norge er tallet 47,8 prosent

Sammenligningen omfatter kun effektiv skatt på lønnsinntekt. Særavgifter, indirekte avgifter, kapitalbeskatning og formuesskatt er tilleggsfaktorer ved vurdering av netto kjøpekraft. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere