NA24.no

Norge nekter å gi seg i kraftkrangel

Sist oppdatert:
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen nekter å gi opp retten til å overta private kraftverk, til tross for krav fra EFTAs overvåkingsorgan ESA.

- Regjeringen har besluttet å videreføre praktiseringen av dagens hjemfallsordning slik at det offentlige eierskapet sikres, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Det betyr i klartekst at Norge nekter å bøye seg for EFTAs overvåkingsorgan ESA, som mener den norske ordningen strider med EØS-avtalen.

Det er dermed store sjanser for at saken havner i EFTA-domstolen.

- Vannkraftressursene skal være hele folkets eie. Regjeringen skal sikre et sterkt offentlig eierskap til våre vannkraftressurser. Norske myndigheter må ha den hele og fulle styring og kontroll med disponering av landets vannkraftressurser, sier Enoksen.

Hjemfallsreglene har vært en del av norsk lovverk i hundre år. Hjemfall innebærer at vannfall og kraftverk skal overføres til staten uten vederlag etter 60 år, ved utløpet av konsesjonsperioden.

EFTAs overvåkingsorgan ESA hevder at praktiseringen av hjemfallsreglene innebærer en forskjellsbehandling mellom offentlige og private, og derfor er i strid med EØS-avtalen. Grunnen er at hjemfallsordningen bare omfattter privateide kraftverk, mens offentlig eide kraftverk beholder sine konsesjoner evig.

Regjeringen mener derimot at praktiseringen av hjemfallsordningen faller utenfor EØS-avtalen. For at staten skal kunne ivareta eiendomsretten gjennom styring og kontroll av vannkraftressursene på en fullgod måte, må dagens konsesjonsregler videreføres uavhengig av EØS-avtalen, ifølge dagens pressemelding.

Norge baserer seg helt og holdent på utnyttelse av vannfall til kraftproduksjon. Utnyttelse av fornybar energi fra vannfall stiller helt andre krav til styring og kontroll med ressursene enn ved varmekraftproduksjon. Vannkraft er avhengig av nedbør og tilsig til enhver tid, og produksjonen kan variere betydelig fra nedbørrike år til år med knapphet. Hensynet til kraftforsyningssikkerheten gjør det nødvendig for staten med full styring og kontroll med vannkraften gjennom hjemfallsreglene. Produksjon av vannkraft kan pågå i all overskuelig framtid. Ut fra miljøhensyn er det viktig for staten å ha den fulle og hele styringsrett over vannfallene for framtiden, mener regjeringen.

Nylig gikk Fremkrittspartiets vannkraftspolitiske talsmann Torbjørn Andersen ut i avisen Nationen og støttet regjeringen harde linje mot ESA i denne saken, selv om partiet har programfestet at hjemfallsordningen må oppheves. Dermed ser regjeringen ut til å få uventet politisk støtte i en eventuell strid med ESA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere