Norge nest verst i Vest-Europa

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Om ti år kan den svarte økonomien i Norge være like stort som oljefondet.

13.01.14 21:32

Bare slått av Belgia er Norge på verstingtoppen i svart økonomi blant landene i Vest-Europa, ifølge en rapport fra Visa. Det skriver Aftenposten fredag.

Juristforbundet slår alarm om kobling mellom økokrim og organisert kriminalitet.

I Norge utgjør den svarte økonomien 420 milliarder kroner, eller 14 prosent av brutto nasjonalprodukt. Disse tallene kommer frem i en rapport utarbeidet av det internasjonale analyseselsakpet ATKearney for kredittkortselskapet Visa.

Tallene peker ut Norge som et verstingland for svart økonomi i Vest-Europa, og vi havner i selskap med østeuropeiske land som Tsjekkia og Slovakia.

Tidligere er det anslått at den svarte økonomien i Norge i form av skattetap utgjør rundt 150 milliarder kroner, noe som tilsvarer 5 prosent av BNP.

Fredag arrangerer Juristforbundet seminaret «Fellesskapets midler i kriminelles lommer». President Curt A. Lier i forbundet synes utviklingen er bekymringsfull.

- Vi vet jo ikke hva som er de reelle tallene for svart økonomi. Det ligger i sakens natur. Pengene er jo skjult. Trolig ligger tallet et sted imellom tidligere anslag og det nye tallet på 420 milliarder. Men hvis dette siste er det riktige tallet, vil omfanget av kriminell virksomhet i løpet av ti år bli like stort som oljefondet, sier Lier til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.