NA24.no

(Scanpix)

Norge neste?

Sist oppdatert:
Første større land hever renten.

Det har vært spekulert i hvilket av de større landene som blir det første til å heve styringsrenten som settes av sentralbankene. Det ble Australia.

Tirsdag kom nyheten mange økonomer har ventet på en periode. Reserve Bank of Australia blir den første av sentralbankene i G20 til å heve renten.

Fra før har Israel, som ikke er med i G20, hevet renten. I slutten av august ble denne satt opp fra 0,50 til 0,75 prosent.

- Mer ventes
- Mer ventes og australske dollar styrkes, melder sjeføkonom Knut Anton Mork i meglerhuset Handelsbanken Capital Markets.

- Sentralbanksjefen uttaler at risikoen for alvorlig tilbakeslag nå er over og at det derfor nå er tid for normalisering, skriver Mork.

Renten i Australia ble hevet med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent, etter å totalt ha blitt senket med 4,25 prosentpoeng i fjor.

- Imidlertid ventes mer, og australske dollar styrket seg, skriver Mork.

Kun en av tjue
Kyrre Aamdal i meglerhuset DnB NOR Markets skriver i sin rapport at kun en av tjue økonomer Bloomberg hadde intervjuet ventet dette, de øvrige ventet uendret rente.

- I rentemarkedet var det priset inn 44 prosent sjanse for økning. Bedring i arbeidsmarkedet, økt forbruk, stigende boligpriser og kraftig bedring i både forbruker- og bedriftstilliten er viktige utviklingstrekk som ligger til grunn for renteøkningen, skriver han.

Styret i sentralbanken i Australia skriver at siden risikoen for en seriøs økonomisk nedgang i Australia nå er over er det styrets syn at det nå er klokt å starte med gradvise reduksjoner av de pengepolitiske stimulansene.

Forventer økning
Samlede økonomer i Norge venter at styringsrenten heves med 0,25 prosentpoeng på neste rentemøte i Norges Bank i den 28. oktober.

På forrige møte ble renten holdt uendret, da prisveksten er i underkant av målet på 2,5 prosent så langt i år.

- Kronen har styrket seg. Sammen med fortsatt lave importpriser vil det bidra til å holde prisveksten under målet det nærmeste året. Det er fortsatt en risiko for at veksten i verdensøkonomien kan forbli lav i en lengre periode. Styringsrenten i mange land er nær null, og markedsrentene ute har falt. Derfor er det nå riktig å holde styringsrenten uendret, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad etter møte.

Japans valuta
Mork skriver at den japanske finansministeren kom med nye uttalelser mandag, der han gir inntrykk av å motsi seg selv med å hevde at kompetitiv valutasvekkelse bør unngås. Han uttrykker også tillit til sentralbanksjefen.

- Vi tror imidlertid risikoen for intervensjon fortsatt er til stede om ikke yen snart svekker seg, mener Mork.

Den svenske finansministeren siteres tirsdag for å ha uttrykt ny frykt for den latviske økonomien. Frykten er bygd på usikkerhet om den politiske utviklinga, mer spesifikt om hvorvidt latviske myndigheter vil foreta de budsjettkuttene som de ulike låneavtalene krever. Latvierne slår tilbake, men vi registrerer at usikkerheten om deres valuta altså ikke er helt over, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere