*Nettavisen* Økonomi.

Norge og EU starter harde landbruksforhandlinger

Å utvide importmuligheten vil ødelegge regjeringens ambisjoner om økt matproduksjon i Norge, sier leder Lars Petter Bartnes. Foto: Geir Olsen (NTB scanpix)

Vi har ingen ting å gi, er beskjeden fra Norges Bondelag når nye forhandlinger om EUs innpass på det norske landbruksmarkedet starter.

Norske og europeiske embetsfolk møttes i Oslo tirsdag for å starte dragkampen om en ny avtale for handel med landbruksvarer. Den kampen kan bli både langvarig og hard.

Selv en liten økning i EUs tollfrie kvoter vil gi store utslag for norsk landbruk, mener Norges Bondelag.

– Allerede i dag er det import som tar veksten i det norske forbrukermarkedet. Å utvide importmuligheten vil ødelegge regjeringens ambisjoner om økt matproduksjon i Norge, sier leder Lars Petter Bartnes.

– Det er ingen ting å gi. Det er med dagens handelsbalanse mellom EU og Norge et bytteforhold der vi importerer ni ganger mer enn det vi eksporterer. Det gir ingen balansert utvikling, sier han til NTB og ber regjeringen tråkke på bremsen.

Tøffe tak

Forrige forhandlingsrunde ga blant annet en tollfri ostekvote på 7.200 tonn. Statsminister Erna Solberg har sagt til ABC Nyheter at regjeringen ikke har ambisjoner om å øke importen av landbruksvarer fra EU-landene.

Men europaminister Vidar Helgesen (H) har gjort det klart at han venter tøffe tak og «ambisiøse og offensive krav fra EU-siden». Delvis på grunn av Norges omstridte tolløkning på ost og kjøtt.

EU har reagert sterkt på den såkalte ostetollen fra 2012 og kan velge å jekke opp kravet om tollfrihet betydelig som svar. Det er imidlertid ikke kjent hvor stort kravet er.

Press

EU har også flere grunner til å prøve å sikre nye markedsrettigheter. Russiske straffetiltak presser europeisk landbruk, og samtidig faller melkeprisene i Europa.

– I en tøff forhandlingssituasjon er det enda viktigere at regjeringen står på de norske interessene, sier Bartnes.

– Det er viktig å ha med seg at til tross for ostetollgrepet er det økt import av melkeprodukter til Norge, sier han. (©NTB)

Annonsebilag