NA24.no

Norge refses for å ikke innføre EU-regler

Statsminister Erna Solberg innfører ikke direktiver så kjapt som reglene krever.
Statsminister Erna Solberg innfører ikke direktiver så kjapt som reglene krever. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
For sent ute med hele 23 direktiver.

Island, Norge og Liechtenstein er som EØS-medlemmer pliktige til å innføre lover og regler som EU vedtar.

Dette gjøres ikke kjapt nok i henhold til avtalen, viser resultater på resultattavlen for det indre marked som EFTAs overvåkningsorgan ESA offentliggjør tirsdag.

De tre EFTA-statene har et gjennomføringsunderskudd på 2,0 prosent i gjennomsnitt. Det er opp 0,1 prosentpoeng fra i fjor.

Til sammenligning er snittet i EU-landene 0,5 prosent, og målet er maksimalt 1,0 prosent.

– Det er ikke minst i EFTA-landenes egen interesse at det indre markedet fungerer med felles regler, og da må regjeringene også følge opp sine forpliktelser etter EØS-avtalen. Nok en gang må ESA understreke hvor viktig det er at myndighetene tar nødvendige grep for å bedre situasjonen, sier ESA-president Oda Helen Sletnes.

Tregt ute
To ganger i året oppdaterer ESA resultattavlen som viser EFTA-landenes evne til å innføre nytt regelverk innenfor de tidsfristene som gjelder.

Gjennomføringsunderskuddet viser andelen indre markedsdirektiver som ikke er fullstendig innført i nasjonalt lovverk innen fristen. Resultattavlen som offentliggjøres i dag viser situasjonen slik den var 31. oktober 2014.

– For Norges del registrerer vi at det er gjort en betydelig innsats for å komme ajour. Dette reflekteres riktignok ikke i denne resultattavlen hvor 23 direktiver ikke var gjennomført innen fristen. Fra november 2014 har Norge imidlertid redusert etterslepet betydelig og har ikke hatt mer enn mellom ett og åtte direktiver utestående. Vi oppfordrer norske myndigheter til å opprettholde innsatsen slik at at nytt regelverk blir innført i rett tid, sier Sletnes.

Tregere islendinger
Resulttattavlen viser et gjennomføringsunderskudd for Norge på 2,0 prosent, med 23 direktiver som ikke var innført i tide.

Island har et underskudd på 2,8 prosent, eller 31 direktiver utestående.

Heller ikke Liechtenstein, med et gjennomføringsunderskudd på 1,2 prosent, klarer denne gangen å holde seg innenfor målet på 1,0 prosent. Til sammenligning er det kun ett EU-land som ikke klarer målet.

Når et EFTA-land ikke innfører EØS-regelverk i tide, følges dette systematisk opp av ESA gjennom en formell traktatbruddsprosedyre. Siste trinn i denne prosedyren er å bringe saken inn for EFTA-domstolen. I 2014 sendte ESA til sammen 14 saker til EFTA-domstolen på grunn av manglende gjennomføring av EØS-regelverk.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere