NA24.no

Norge saksøkes for slapp pengekontroll

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen (BA))
Sist oppdatert:
Følger ikke EU-kravene.

EFTAs overvåkningsorgan, ESA, besluttet onsdag å ta Norge til EFTA-domstolen for å ikke fullt ut å ha gjennomført EUs tredje hvitvaskingsdirektiv.

Direktivet krever blant annet at alle kontantoppgjør på over 15.000 euro skal rapporteres inn og overvåkes av et tilsyn. Dette gjør ikke i Norge, noe de tidligere har blitt pålagt av ESA.

I tillegg blir verken stiftelser eller tjenesteselskaper overvåket av noe offentlig organ i Norge.

Som en konsekvens av dette tar ESA nå Norge inn for domstolen.

- Norge er ikke uenige i at de skal settes opp en myndighet for dette, men hvor det skal ligge, har ikke Norge klart å beslutte ennå, sier direktør Xavier Lewis i ESAs juridiske avdeling, til Nettavisen NA24.

- Så dette er et sterkt signal til Norge, om å få opp farten med å beslutte hvor, sier Lewis.

Ifølge hvitvaskingsdirektivet skulle det ha vært utpekt et offentlig organ for å sikre at fysiske eller juridiske personer som foretar store kontantkjøp og tilbydere av enkelte tjenester til stiftelser og selskaper følger reglene mot hvitvasking. Hensikten med å føre slikt tilsyn er å forhindre og bekjempe hvitvasking og finansiering av terrorvirksomhet, ikke minst i finanssektoren.

Norge innrømmer at gjennomføringen av det tredje hvitvaskingsdirektivet er mangelfull på dette punktet, men har ennå ikke fått på plass den nødvendige lovgivningen. Hvitvaskingsdirektivets øvrige bestemmelser er allerede gjennomført i norsk rett, men dette punktet er ennå ikke tatt inn. ESA har derfor besluttet å ta saken til EFTA-domstolen.

Verken Finansdepartementet eller Finanstilsynet har svart på Nettavisen NA24s henvedelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere