NA24.no

Norge stanser våpeneksporten til Emiratene

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater anklages for krigsforbrytelser i Jemen, der de har kriget mot Houthi-militsen siden 2015.
Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater anklages for krigsforbrytelser i Jemen, der de har kriget mot Houthi-militsen siden 2015. Foto: Hani Mohammed (AP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Utenriksdepartementet stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.

– Etter en helhetlig vurdering av situasjonen i Jemen og av den økende risikoen knyttet til De forente arabiske emiraters militære engasjement i Jemen, besluttet Utenriksdepartementet 19. desember 2017 å suspendere gyldige lisenser for A-materiell (våpen og ammunisjon) til De forente arabiske emirater, opplyser UD onsdag.

– Nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget, heter det videre.

Krigsforbrytelser

Norske våpenprodusenter solgte i fjor våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

Eksporten fortsatte i 2017, og både tidligere utenriksminister Børge Brende (H) og nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har overfor Stortinget forsikret at ingenting tyder på at norsk krigsmateriell har vært benyttet i Jemen.

Mindre skråsikker

En representant for ammunisjonsfabrikken Nammo var mindre skråsikker under en høring i utenrikskomiteen på Stortinget og sa at han «ikke trodde» at norsk ammunisjon ble benyttet i Jemen.

- Riktig retning

Regjeringens beslutning, er et steg i riktig retning, mener SV.

– Men det er grunn til å spørre hvorfor det har tatt så lang tid for regjeringen å komme til denne konklusjonen. Det har ikke manglet på advarsler, sier SVs Gina Barstad, som er utenrikspolitisk talsperson i SV-leder Audun Lysbakkens sykefravær.

Både tidligere utenriksminister Børge Brende (H) og nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har overfor Stortinget forsvart salget av våpen til Emiratene, til tross for landets krigføring i Jemen.

– Det naturlige neste skritt er å gjøre det samme når det gjelder eksport av forsvarsmateriell til de andre landene som deltar i den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen, sier Barstad til NTB.

Utenrikskomiteen skal 17. januar avgi innstilling til et SV-forslag som tar til orde for stans i våpeneksport til alle landene i Saudi-alliansen. På spørsmål om hun finner timingen i regjeringens beslutning påfallende, viser hun til at komiteens saksbehandling er konfidensiell.

– Men jeg ser jo fram til å høre UD redegjøre nærmere for hvorfor de akkurat nå har trukket denne konklusjonen, sier hun.

Fakta: Fakta om Jemen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Republikk på den arabiske halvøy med 27 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som tok kontroll over Jemens hovedstad Sana i september 2014.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført tusenvis av flyangrep i landet, og alle parter i konflikten anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for krigsforbrytelser.

* Ifølge FN er minst 8.670 mennesker drept og nærmere 50.000 såret siden våren 2015. Rundt 60 prosent av ofrene er sivile.

* Over 3 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* FN og hjelpeorganisasjoner frykter en massiv sultkatastrofe i Jemen, der 20,7 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp og 7 millioner av dem lever på randen av hungersnød.

* Landet er også rammet av en koleraepidemi, som er påvist i alle Jemens 22 provinser. Over 2.200 mennesker har mistet livet siden april. (NTB)

SV krevde på bakgrunn av dette full stans i alt salg av ammunisjon til De forente arabiske emirater og av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, som siden mars 2015 har ført krig mot den lokale Houthi-militsen i Jemen med store sivile tap som følge.

Endret syn

Utenriksdepartementet har nå endret syn på saken og vil være føre var.

– Dette betyr at det ikke skal eksporteres våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater. Eksport av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia er ikke tillatt, opplyses det.

Departementet lover videre å senke terskelen for å avslå lisenser for eksport av B-materiell og flerbruksvarer til militær bruk til land som deltar i krigføringen i Jemen.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere