*Nettavisen* Økonomi.

Norge tapte 60 milliarder oljekroner

Foto: Hansen, Alf Ove (SCANPIX)

De store oljeinntektene vi har, falt med over 12.000 kroner per nordmann i fjor.

23.02.10 10:52

Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE) på norsk sokkel ga et resultat i 2009 på 100,7 milliarder kroner, ned fra 160 millioner i toppåret 2008, ifølge årsregnskapet fra Petoro.

Hovedårsaken til resultatnedgangen på 37 prosent, er betydelig reduserte olje- og gasspriser sammenlignet med rekordåret 2008 .

- Relativt til frykten en hadde ved inngangen til året, vil jeg karakterisere 100 milliarder kroner som et godt resultat, sier Kjell Pedersen, administrerende direktør i Petoro AS som forvalter SDØE, i en pressemelding.

Samlet produksjon av olje og gass var 1074 millioner fat oljeekvivalenter per dag, noe lavere enn fjorårets produksjon på 1148 millioner fat. Salgsvolumet var totalt 554 tusen fat per dag.

Modne felt falt

Produksjonen av olje, NGL og kondensat ble redusert med ni prosent sammenlignet med 2008, i hovedsak som følge av forventet produksjonsnedgang fra de modne oljefeltene.

Årets gjennomsnittspris for olje fra SDØE var 380 kroner per fat, mot 528 kroner året før. Oljeprisen i US dollar var i gjennomsnitt 60,53 per fat.

Petoro-sjefen sier at han til tross for at noen piler peker nedover, ser muligheter for vedvarende høy produksjon og stor verdiskaping fra norsk sokkel langt frem i tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Richardsen, Tor (Scanpix)

- Men verken reserver, produksjon eller investeringer kommer av seg selv, sier han.

Pedersen sier de store utfordringene norsk sokkel står overfor består i sterkt fallende oljeproduksjon, mangel på utvikling av nye olje- og gassfelter som kan erstatte dagens produksjon, samt økende kostnader.

- Trenger omstilling

- Det verste som kan skje er at vi må stenge ned de store produserende feltene for tidlig. Da mister vi muligheten til å investere for å øke utvinningen fra disse feltene, og samtidig mister vi muligheten til lønnsom utvikling av mindre funn i nærområdene. Vi trenger en omstilling av måten vi leter etter, bygger ut og produserer olje og gass på norsk sokkel, sier Pedersen.

Fortsatt er verdien av oljesalget mye større enn salget av gass. Gassalget ga i 2009 inntekter på 70,3 milliarder kroner, mot 90,0 milliarder kroner året før. Trollfeltet stod for 36 prosent av de samlede gassinntektene .

Gjennomsnittlig gasspris var 1,95 kroner per standardkubikkmeter, mot 2,40 kroner i 2008.

Petoro forvalter eierandeler i 137 lisenser på norsk sokkel, hvorav 40 i produserende felt, og crika en tredel av de norske olje - og gassreservene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.