NA24.no

Norge tar sikte på å følge opp nye EU-sanksjoner

Utenriksminister Børge Brende.
Utenriksminister Børge Brende. Foto: Brendan Smialowski (Afp)
Sist oppdatert:
Norge tar sikte på å slutte seg til nye EU-tiltak mot Russland, men vil først konsultere Stortinget, sier utenriksminister Børge Brende.

– Norge vil studere tiltakene nøye. Tunge utenrikspolitiske hensyn tilsier at Norge slutter seg til dem, og vi vil konsultere Stortinget organer før en endelig beslutning tas, sier Børge Brende (H) i en pressemelding.

Han sier også at EUs nye restriktive tiltak overfor Russland viser alvoret i situasjonen i Ukraina.

EU-landene vedtok tirsdag nye sanksjoner mot Russland som følge av rollen Russland spiller i konflikten i Ukraina. De nye sanksjonene vil blant annet begrense Russlands mulighet til å ta opp lån på internasjonale finansmarkeder.

Bumerangeffekt

Ifølge UD innebærer de nye tiltakene «restriksjoner på visse former for samarbeid og økonomisk samkvem med Russland på flere nye områder», men departementet nevner ingenting om hvordan de vil kunne påvirke Norge.

Fakta: Fakta om EUs sanksjoner mot Russland

Klikk for å åpne faktaboksen
 

*EUs 28 medlemsland er enige om en betydelig opptrapping av sanksjonene mot Russland. Norge tar sikte på å slutte seg til sanksjonene.

*De nye tiltakene skal begrense russiske bankers tilgang til det europeiske finansmarkedet. Dette er ventet å ramme en allerede svak russisk økonomi.

*Russiske oljeselskaper rammes ved at EU stanser eksporten av rør og utstyr.

*EU stopper også all eksport av våpen på EUs våpenliste. Dette vil gjelde framtidige kontrakter.

*Tidligere sanksjoner har vært rettet mot 20 selskaper og 87 enkeltpersoner involvert i Ukraina-konflikten. Disse har fått forbud mot å reise inn i EU, og alle penger de måtte ha på europeisk bok, er blitt frosset. Norge har også sluttet seg til disse sanksjonene.

Ifølge eksperter er de nye sanksjonene langt mer alvorlige enn tidligere tiltak, og de vil også kunne ramme økonomien i vestlige land.


På forhånd er det blitt stilt spørsmål ved om sanksjonene vil kunne ramme investeringer for i alt 45 milliarder kroner som det norske oljefondet har i Russland.

– Aktiv russisk støtte

Ifølge Brende blir de prorussiske opprørerne aktivt støttet av russerne.

– Det er svært alvorlig at vi har en situasjon i hjertet av Europa der det hersker lovløse tilstander. Det er nå liten tvil om at opprørerne har fått både avanserte våpen og materiell fra Russland. Dette bidrar til å eskalere konflikten og må opphøre øyeblikkelig, sier Brende, som mener at Russland ikke har vist noen vilje til å bidra til å dempe konflikten i Ukraina.

– I en slik situasjon er vi nødt til å reagere. Det er det EU nå har gjort på en kraftfull måte, sier Børge Brende. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere