NA24.no

Foto: Inge Wallumrød (Mediehuset Nettavisen)

Norge tjener på Europa-krisen

Sist oppdatert:
DNB Markets sjeføkonom: Uroen i Europa gjør norsk næringsliv mer lønnsomt.

Norges økonomi er unik i europeisk sammenheng med overskudd på statsbudsjettet, rekordhøy skatteinngang, tilnærmet null gjeld og et enorm oljefond i reserve.

Nå viser det seg at uroen i Europa bidrar til å gjøre eksportrettet norsk industri sterkere. Årsaken er at den norske kronen stadig svekkes.

- Uroen drar kronekursen svakere, slik en kunne vente, skriver sjeføkonom i DNB Markets Øystein Dørum i en morgenrapport fredag.

Jamn svekking av kronen
Det er ikke noen dramatisk svekkelse av kronen han ser, men en sakte synkende NOK-kurs mot dollar og euro.

- Siden utgangen av oktober har kronen svekket seg 16 øre mot den kriserammede euroen, til dagens 7,85, og hele 40 øre mot dollar. Den importveide kursen (I-44) er i samme periode svekket med 2,0 prosent, den handelsveide (KKI) med 1,7 prosent. Er det ett land som trenger svakere valuta og bedret konkurransekraft i disse krisetider, så er det selvfølgelig overskuddslandet Norge, sier en ironisk Dørum.

Ida Wolden Bache i Handelsbanken tror også på varig kronesvekkelse.

- Vi må tilbake til tidlig i oktober for å finne tilsvarende svake nivåer på kronen mot både amerikanske dollar og euro. Nivåene i seg selv er ikke så oppsiktsvekkende, men det er verdt å merke seg at det er styrkingen av USD som har gradvis svekket krona den siste tiden. Dollarstyrkingen har kommet som følge av uroen rundt den statsgjelden i eurosonen, men trolig også som en konsekvens av at likviditetsetterspørselen er relativt stor etter USD nå som vi nærmer oss nyttår. Vi ser fremdeles for oss at denne utviklingen vil fortsette, skriver Wolden Bache fredag morgen.

Et skritt videre mot stupet
Når det gjelder Europa mener Dørum det skakkjørte europeiske toget styrer ubønnhørlig videre mot stupet.

- Nok en dag, nok et krisemøte. Torsdag møttes lederne for de tre største ØMU-landene – Merkel, Sarkozy og Monti – i Strasbourg. Forut for møtet presset Frankrike (som nå selv kjenner grunnen brenne under føttene) på for å få Tyskland til å godta en utvidet rolle for sentralbanken for å redde euroen. Frankrikes utenriksminister, Alain Juppé, sa at situasjonen er akutt. Han har helt rett, skriver Dørum.

Vil ha traktatendringer
Etter møtet erklærte Merkozy at de vil fortsette å jobbe for en fiskalunion, som innebærer en tettere integrasjon av budsjettpolitikken i Eurosonen.

- Merkozy vil derfor om kort tid foreslå traktat-endringer for å styrke kontrollen med medlemslandenes statsfinanser, uten å spesifisere hvilke endringer de siktet til. Traktatendringer krever at alle 27 medlemsland i EU ratifiserer disse. Ikke bare vil en sterkere grad av overnasjonalitet være trøblete, både for de land som har orden i statsfinansene og de som ikke har det, men det vil også ta tid å få vedtatt, skriver Dørum.

- Som å tro på julenissen
Han mener Merkozy og de andre lever i en drømmeverden.

- Å tro at signaler om en form for fremtidig føderalitet vil være nok til at investorene stiller opp med nye lån til Italia de kommende månedene er å tro på julenissen. Tvert i mot bidrar uenigheten og den manglende handlekraften til at långivere skygger banen til fordel for risiko som er lettere å prise, skriver Dørum.

Britene forbereder seg på eurosammenbrudd
- Vi er fortsatt ikke overbevist om at den tyske motstanden både mot massive kjøp av statsobligasjoner fra ESB eller felles euroobligasjoner vil bli overvunnet, i hvert fall ikke på kort sikt, og anser det som mer sannsynlig at vi først får en nedskriving av både italiensk og spansk statsgjeld. Dersom dette skjer kan vi ikke utelukke at hele eurosamarbeidet ryker. At dette er en reell fare illustreres av at det britiske finanstilsynet oppfordrer britiske banker til å lage beredskapsplaner for at ett eller flere land forlater euroen, skriver Wolden Bache i Handelsbanken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere