Norge utsetter Datalagringsdirektivet

Foto: Colourbox.com (Illustrasjonsfoto)

DLD var ikke så lett å innføre likevel.

03.10.12 07:26

I 2011 banket Arbeiderpartiet og Høyre gjennom det svært omstridte Datalagringsdirektivet i Stortinget, direktivet som krever at blant annet hvem du kommuniserer med og hvor du befinner deg skal lagres i et år.

Les også: - Dette er over nå, dette blir vedtatt

EU-direktivet ble vedtatt med en rekke strenge krav, og ifølge Aftenposten er det disse strenge kravene som fører til at at implementeringen blir utsatt til slutten av 2013. Flere statlige etater og departementer er involvert i implementeringen, og arbeidet har tatt betydelig lenger tid enn forutsatt. Først ble det utsatt til april i år, og senere til juli i år. Men nå har en utsatt implementeringen i et år.

Et av hovedutfordringene er hvem som skal betale for en lovendring som er antatt å koste 200 millioner kroner i året. I tillegg har Stortinget laget krav som ifølge kilder Aftenposten har snakket med er selvmotsigende.

Les også: Prislappen på datalagringsdirektivet skaper opprør

- På den ene siden skal alle tilbydere lagre dataene i eget nett, men man sier også at man skal unngå dobbeltlagring (et krav fra EU). Men når man snakker om mobiltelefoni, er det bare tre netteiere, alle de andre er virtuelle operatører som leier nettet. Og da er man nødt til å lagre informasjonen to steder og man kan ikke unngå dobbeltlagring, sier kilden.

I tillegg til dette er ikraftsettelsen av politiregisterloven utsatt, noe som også påvirker direktivet.

Les også: Aner ikke hva Stortinget har vedtatt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.