NA24.no

Norge vil sende 300 fanger til Nederland

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) innser at norske fengsler ikke har nok kapasitet, og vil nå leie kapasitet i Nederland.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) innser at norske fengsler ikke har nok kapasitet, og vil nå leie kapasitet i Nederland. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Løsningen kan være på plass allerede fra nyttår.

– Vi arvet en utfordrende situasjon av den rødgrønne regjeringen med for få soningsplasser. For å få til en sårt tiltrengt utvidelse av soningskapasiteten på kort sikt har vi innledet samtaler med nederlandske myndigheter om leie av fengselsplasser i Nederland, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) i en pressemelding.

I dag står over 1.300 personer i kø for å sone i norske fengsler, og køen vokser stadig. I Nederland er det ledige plasser, og etter det TV 2 får opplyst, ønsker den norske regjeringen at opptil 300 fanger skal sendes til Nederland for å sone straffen sin der.

Norske premisser

– I samtalene vi har hatt med Nederland så langt, er håpet at vi får til en avtale hvor vi rett og slett kan leie fengselsplasser i Nederland, men på norske premisser med norsk direktør og straffegjennomføring etter norsk lovgiving, sier Anundsen.

Regjeringen vil i løpet av høsten legge fram en stortingsmelding om tilstanden i fengslene og behovet for framtidig straffegjennomføringskapasitet.

– Det akutte behovet gjør at tiltak må vurderes på kort sikt, og leie av fengselskapasitet i utlandet vil kunne bidra, sier Anundsen.

Han håper å få avtalen med Nederland på plass allerede fra første halvår neste år. Stortinget må godkjenne en eventuell avtale med nederlenderne.

Positive

Justisministeren sier at det først og fremst er snakk om fanger med lange dommer.

– Det kan også være fanger som er utenlandske statsborgere som har et utvisningsvedtak i bunn, som senere bare skal rett ut av landet, sier Anundsen.

Regjeringen i Nederland orienterte mandag kveld nasjonalforsamlingen om at de er positive til å ta imot fanger fra Norge.

«I Norge er det mangel på fengselsplasser, og akkurat nå har vi overskudd», heter det i brevet til nasjonalforsamlingen fra statssekretær Fred Teeven, ifølge Reuters. Teeven er ansvarlig for de nederlandske fengslene.

– Annerledes

Nederland har i mange år hatt en avtale om å ta imot fanger fra nabolandet Belgia i et fengsel som ligger ved grensen mellom de to landene. Rundt halvparten av den belgiske befolkningen snakker nederlandsk.

«Med Norge vil det bli annerledes ettersom Norge ikke er ett av våre nærmeste naboland, landet er ikke medlem av EU og språket er annerledes», heter det videre i brevet til den nederlandske nasjonalforsamlingen. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere