NA24.no

Foto: JASON LEE (Afp)

Norge vurderer oljeleting med Kina ved Jan Mayen

Sist oppdatert:

Island og Kina planlegger felles oljeleting i farvannet mellom Island og Jan Mayen, og norske myndigheter vurderer om Norge skal slutte seg til, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Olje- og energidepartementet bekrefter overfor NTB at saken er til vurdering.

- Island og Norge har en avtale om deltakelse på deler av hverandres kontinentalsokkel ved Jan Mayen, sier kommunikasjonssjef Ole Berthelsen i Olje- og energidepartementet.

- Island har tilbudt en utvinningstillatelse til selskapene CNOOC og Eykon. Om Norge vil delta i denne, er til vurdering i departementet, tilføyer Berthelsen.

Legges merke til
Et praktisk og forretningsmessig samarbeid mellom Norge og Kina om utvinning av olje i arktiske farvann på et tidspunkt der Kina fortsatt driver en boikottlinje overfor norske myndigheter, unntatt i saker der Kina selv har betydelige interesser, vil trolig bli lagt merke til.

Kina har stor interesse av å komme inn i utvinning av olje og gass i arktiske områder, fastslo den canadiske Kina-eksperten Marc Lanteigne overfor NTB tirsdag.

Norge ble med i to av de første utvinningstillatelsene som Island ga, opplyste daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i januar i år under et besøk på Island.

- Deltakelsen i de to utvinningstillatelsene gir oss muligheten til å være med på og utforske et spennende område som kan inneholde store verdier, sa han i en pressemelding. – Områdene ved Jan Mayen kan derfor inneholde betydelige olje- og gassressurser, het det i meldingen.

Svar i november
- Vi venter et svar fra norske myndigheter i siste uke av november, sier Gudni Johannesson, generaldirektør for Islands nasjonale energimyndighet, til Reuters.

Han understreker at det ikke har vært noen diplomatiske uoverensstemmelser i saken.

- Det har vært en helt normal administrasjonsprosess, sier han.

Island delte ut sine to første oljeletingslisenser i januar i år. I juni fikk kinesiske CNOOC og det islandske selskapet Eykon Energy den tredje lisensen. Det var da den første lisensen som er tildelt et kinesisk selskap for å lete etter olje i Arktis.

I henhold til en avtale fra 1981 har Norge rett til en 25 prosents andel i lisensen.

Tredje størst
CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) er Folkerepublikken Kinas tredje største oljeselskap og opprettet for spesielt å utvinne olje- og gassressurser under havbunnen. Selskapet er statseid og ble opprettet i 1982 og er særlig i virksomhet utenfor kysten av Øst-Kina.

I 2005 gjorde CNOOC et forsøk på å overta det amerikanske oljeselskapet Unocal Corporation, men dette skapte så stor politisk motstand at selskapet trakk budet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere