*Nettavisen* Økonomi.

Norges Bank: - Boligprisene for høye

Norges Bank gjentar sine advarsler mot å ta for hardt i når man kjøper bolig, og mener boligprisene i Norge er for høye.

26.01.06 18:41

Norges Bank har det siste året flere ganger advart mot å stole på at boligprisene vil fortsette å stige eller endog holde seg på dagens nivå.

På Samfunnsøkonomenes valutaseminar i dag gjentok direktør Kristin Gulbrandsen i Norges Bank advarselen, og sa at boligprisene i Norge ligger 7-10 prosent høyere enn de burde gjøre, basert på sentralbankens økonomiske modeller, melder dn.no.

Siden 1995 er boligprisene i Norge tredoblet. Boligprisene er en bekymring for Norges Bank. Sentralbanken forsøker i hovedsak å sette en rente som holder temperaturen i økonomien slik at den langsiktige stigningen i konsumprisene er rundt 2,5 prosent.

De siste årene har konsumprisene steget klart mindre enn dette, blant annet påvirket av billige industrivarer fra Kina. Men boligprisene har steget mye mer, noe Norges Bank har bidratt til ved å sette styringsrenten meget lavt. Lav rente på lån gjør at boligkjøperne strekker seg lenger for å få tilslaget.

Sentralbanken bekymrer seg stadig mer for hva som skjer når, eller hvis, rentene stiger markant.

Norges Bank har lagt til grunn at rentenivået vil stige i årene fremover, men Gulbrandsen la til at man må holde muligheten for at dagens rentenivå kan være et nytt normalnivå.

- Hvis realrentene igjen stiger til mer normale nivåer, vil boligprisene falle, men skulle det store og vedvarende fallet i langsiktige realrenter avspeile et nytt og lavere normalnivå for renten, kan prisene bli liggende på et varig høyere nivå, sa hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.