*Nettavisen* Økonomi.

Norges Bank: - Vi har ikke sett krisen

Foto: (Scanpix)

Visesentralbanksjefen er forberedt på at ting blir verre.

24.02.09 15:43

BI NYDALEN (NA24): Selv om Norge allerede har fått merke konsekvensene av finanskrisen, mener Norges Bank at vi har til gode å se den egentlige krisen.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi har ennå ikke sett den realøkonomiske krisen i Norge, men den kommer, var budskapet fra visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad da han holdt et innlegg ved BI Nydalen tirsdag.

Infarktet som overrasket
Ifølge Norges Bank kom taktskiftet i november som en stor overraskelse på banken. Da signalene fra bankens regionale nettverk begynte å tikke inn, innså banken at omslaget var kraftig. Nettverket karakteriserte selv omslaget som et «infarkt».

- Det var først i begynnelsen av desember at vi kom frem til at anslagene våre fra slutten av oktober ikke var et nyttig redskap lenger, sier Qvigstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da var tilstanden i økonomien allerede gått fra å være en ren finanskrise til å bli en realøkonomisk krise. Ifølge Qvigstad skjedde dette 6. november.

- Det var denne dagen vi gikk fra en finanskrise til en realøkonomisk krise. Det internasjonale pengefondet IMF kom med nye prognoser som var svært dystre denne dagen, og den engelske sentralbanken Bank of England kuttet renten med hele 1,50 prosentpoeng, sier Qvigstad.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Skal åpne opp
Norges Bank skal nå offentliggjøre resultatene fra dette nettverket når de er klare i stedet for å holde dem tilbake, slik man har gjort så langt.

- Vi ser ingen grunn til at regionalnettverksanalysen skal være privat for oss, og kommer til å slippe denne omtrent 14 dager før neste rentemøte i Norges Bank, sier Qvigstad.

Gjedrem og Norges Bank fikk også kritikk for å ha vært for lite tydelig i sin kommunikasjon i fjor høst. Ifølge Juel burde banken vært tydeligere både i enkelte møter og i forkant av andre møter.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Før det store rentekuttet i desember kunne banken ha sagt at den vurderte et større kutt enn det ble, sier Juel til NA24.

- Norges Bank var nok litt i etterkant på flere av vurderingene den høsten, noe prognosene i Pengepolitisk Rapport i oktober også tyder på, og de var ikke ajour før i begynnelsen av desember.

Qvigstad tilbakeviste imidlertid Juels påpekning om at man burde vært mer åpen i desember.

- Hvis vi skulle signalisert et kraftig kutt, ville kuttet garantert blitt mye mindre enn det faktisk ble, sier Qvigstad.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.