NA24.no

Norges Bank i finanskollaps

Sist oppdatert:
På et par timer forsvant flere hundre millioner den veien høna sparker.

Tirsdag var en smertefull dag for den amerikanske finansgiganten Lehman Brothers. Selskapet stupte med 45 prosent på Wall Street grunnet bekymringer om at selskapet vil få problemer med å hente kapital.

NA24 - din næringslivsavis

På denne listen fra Mutual Fund Facts About Individual Stock kommer det fram at Norges Bank var den sjette største eieren den åttende august i år med rundt 17,5 millioner aksjer, noe som tilsvarer 2,5 prosent av selskapet. Noe Norges Bank verken vil bekrefte eller avkrefte.

- Vi kommenterer ikke enkeltaksjer og det er en policy som vi er veldig bestemte på, sier kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til NA24.

Stort tap
- Vi har aksjer i over 7.000 selskaper og legger fram Norges Bank Investment Management-rapporten med full oversikt en gang i året, sier Meisingseth.

Ettersom Lehman Brothers nå har en markedsverdi på rundt 30,7 milliarder kroner etter dagens kurs, er det dermed sannsynlig at Norges Bank røk på et papirtap på rundt en halv milliard kroner på få timer, ifølge listen til Mutual Fund Facts About Individual Stock.

Nedturen til Lehman Brothers kom som en følge av at sørkoreanske myndigheter meldte at samtalene mellom statlige Korea Development Bank og Lehman Brothers har opphørt. Amerikanske medier melder at partene de siste månedene har diskutert om KDB skal kjøpe en kontrollerende andel for seks milliarder dollar.

- Vi annonserer at vi ender samtalene på dette tidspunktet på grunn av uenigheter om vilkårene for en transaksjon og at vi vurderer de hjemlige og utenlandske finansmarkedene, sier den asiatiske banken i en uttalelse onsdag.

På grunn av meldingen har Standard & Poor satt selskapet kredittrangering på CreditWatch, noe som gir negative implikasjoner for selskapet som så langt har rast med 85 prosent.

- CreditWatch-plasseringen kommer av økt usikkerhet rundt Lehmans mulighet til å hente ytterligere kapital, basert på det brå fallet i aksjekursen de siste dagene, sier kredittanalytiker Scott Sprinzen hos S&P i en uttalelse, ifølge MarketWatch.

Leverer etter kjempesmell
Ifølge MarketWatch er det ventet at selskapets kvartalsresultat vil vise et nytt stort fall. Selskapet sliter fortsatt med over 70 milliarder dollar i eiendomsrelaterte verdier. Nesten 30 av disse milliardene er knyttet til næringsarealer, og en nylig nedgang i dette markedet bekymrer analytikerne som venter at selskapet må melde om nedskrivninger på mellom 4-5 milliarder dollar.

Wall Street-kjempen skrev i en pressemelding tirsdag kveld at de vil presentere tredjekvartalsresultatene en uke tidligere enn planlagt på grunn av aksjestupet. I tillegg skal selskapet legge fram det de kaller strategiske initiativer.

Rapporten ble lagt frem 13.30 norsk tid.

Les den her: Stjernesmell for bankkjempe

Korreksjon: NA24 kom tidligere i fare for å skrive at Norges Banks papirtap var på rundt 2,7 milliarder kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere