*Nettavisen* Økonomi.

Norges Bank utsetter rentehopp, tror økonomer

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 tror ikke renten vil stige i løpet av de neste tre til fem årene. Foto: Sparebank1 (Sparebank1)

Sjeføkonomer i tre store banker tror at Norges Bank vil skyve en renteøkning ut i tid på rentemøtet til uken.

15.06.14 11:27

Ekspertene utelukker en renteøkning fra Norges Bank på møtet torsdag. Sjeføkonomene som NTB har snakket med forventer tvert imot at det varslede fallet i neste års oljeinvesteringer vil skyte tidspunktet for en renteoppgang ut i tid.

Basert på tall fra bransjen anslo Statistisk sentralbyrå (SSB) denne uken at neste års oljeinvesteringer blir 182,4 milliarder kroner. Det er 49 milliarder under anslaget for i år.

I tillegg senket den europeiske sentralbanken for noen dager siden styringsrenta til rekordlave 0,15 prosent og bankenes innskuddsrente til under null.

Må avlyses

– Norges Bank må avlyse alt snakk om renteøkning de neste årene. Jeg tror ikke det er behov for noen renteøkning på tre til fem år, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen til NTB.

Hun legger til at Norges Bank trolig tar en slik forskyvning gradvis, og ikke kommer med et flere år langt langtidsvarsel om lav rente.

– Det henger sammen med at Norges Bank stadig forsøker å sende en advarsel til folk som skal kjøpe bolig, om at de må ta høyde for renteoppgang i fremtiden, sier Holvik.

Lavt lenge

SSB mente i forrige uke at styringsrenta vil ligge på 1,5 prosent fram til utgangen av 2015, men det var før rentekuttet i Europa og de nye tallene for oljeinvesteringer.

SSB pekte dessuten på at bankenes påslag er på vei ned mot 2 prosent, slik at lånerenta ut mot kundene trolig vil ligge rundt 4-tallet fram til i hvert fall utgangen av 2017.

Holvik påpeker at Norges Bank har et middel i bakhånd som kan motvirke uønsket kredittvekst som følge av langvarig lav rente.

– De kan be regjeringen om å ytterligere skjerpe kravet til kapitaldekning. Det har en klart dempende effekt, sier hun.

For optimistisk

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets sier at det nedjustere anslaget over neste års oljeinvesteringer får betydning for rentebanen, dersom Norges Bank tar inn over seg tallene fra SSB.

– Det er et tidlig estimat, og usikkerheten er stor. Det kan tale for at Norges Bank velger å sitte stille. Men isolert sett bør oljeanslaget få effekt allerede på torsdagens rentemøte, sier Dørum til NTB.

DNB Markets legger til grunn at anslaget på 182,4 milliarder kroner kan sammenlignes med at selskapene for et år siden sa at årets investeringer ville bli 208,2 milliarder kroner. Det indikerer i så fall en nedgang på over 12 prosent.

Analytiker Knut Magnussen i DNB Markets minner om at de tidlige anslagene ofte har vist seg å være for lave, og at det betydelige Johan Sverdrup-feltet ikke er med i SSB-tallene. Likevel – til tross for usikkerheten – var Norges Bank altfor optimistisk da den i mars i år anslo neste års oljeinvesteringer til å vokse med 1 prosent, skriver han.

Ut i tid

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea mener det er sannsynlig at Norges Bank til uken vil justere ned anslaget for veksten i norsk økonomi for neste år.

– Det tilsier også at rentebanen legges litt lavere og at en renteøkning blir skjøvet ytterlig noe lenger fram i tid, sier han til NTB.

Nordea Markets la tidlig denne måneden fram anslag som tydet på en mer forsiktig vekst enn det Norges Bank har lagt til grunn. Nordea mente da å se en nedgang i neste års oljeinvesteringer på 10 prosent, som på det tidspunktet var langt lavere enn de fleste andre.

– Gitt at Norges Bank justerer anslagene sine så tett opp mot rentemøtet, kommer vi nok et stykke ut i 2015 med signaler om uendret rente, sier Juel.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag