*Nettavisen* Økonomi.

Norges dyreste bygg

Foto: Marte Høgenhaug (Illustrasjon: NA24)

Ingen har så høye budsjetter og så få inntekter. Se de nye bildene.

13.04.07 19:18

Om nøyaktig ett år åpner Norges største prestisjebygg, den nye norske operaen. Se bildene nederst i saken.

- Vi er neste sikre på at dette blir den største turistattraksjonen i Oslo, sier informasjonssjef i Statsbygg, Geir Owe Fredheim.

NA24 - din næringslivsavis

Fra taket på den nye norske operaen ser man rett på en av Norges største turistattraksjoner, Holmenkollbakken. Men når det nye signalbygget lyser hvitt og ferdig i sjøkanten om nøyaktig ett år, skal flere turister strømme til Operaen, tror Statsbygg. Operaen skal bli den mest ettertraktede turistattraksjonen i Norge. Den skal bli mer ettertraktet enn Holmenkollbakken, Vikingskipene og Frognerparken. Turistene skal valfarte til den nye operaen i Bjørvika. Det er i hvert fall planen.

Ståplass til en hundrings
Og mye av bygget skal være tilgjengelig uten at man trenger å løse billett. Den enorme taket kan hvem som helst klatre på, og man kan ta med seg matpakken og spise lunsjen sin der, mens man speider ut over Oslofjorden. I vannkanten skal det være uteservering, en øltank er spesielt handlet inn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marte Høgenhaug

Den rommer et par tusen liter øl og skal tekke folket. Men det gjelder bare utendørs. Inne, i den fasjonable foajéen, bekledd med 2000 kvadratmeter bølgevegg i eik, blir det øl kun på flaske. Det er, når det kommer til stykket, rød og hvit vin, og ikke øl, som gjelder i operakretser.

For 100 kroner kan man få en av de 26 ståplassene i salen, som tilbys i tillegg til nesten 1400 sitteplasser. Poenget med ståplassene er at det skal væøre mulig å kjøpe billige billetter til Operaen. Det koster en formue å drifte Den Norske Opera. I år er budsjettet fra staten på utrolige 296,4 millioner kroner. Og det koster 4,1 milliard kroner, pluss minus en halv milliard, å bygge Operaen.

- Det vil være den kulturinstitusjonen i Norge med klart størst budsjett, sier kulturminister Trond Giske.

Lysekrone på 50 kvadratmeter
For de fire milliardene får et tak, kledd i berømt italiensk marmor, på 12-13.000 kvadratmeter. Man får Norges største glassfasade, som består av 16 meter høye glassplater, produsert i Tyrkia. Man får en lysekrone like stor som en toroms leilighet.

Og man får, såklart, en scene.

- Om nøyaktig ett år tenker jeg det går småtrippende sangere, danser og sceneteknikere rundt og jeg er nervøs og spent fordi Norges nye scenehus åpner. Det er den kultursaken i Norge med suverent størst interesse. Det er et av de største byggeprosjektene i Norge noensinne, operaen blir først og fremst et operahus, men det blir også et signalbygg, det blir en eksponent for norsk arkitektur og design og det forandrer Norge, sier kulturminister Trond Giske på en presentasjon for pressen torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag