OSLO (Nettavisen): - Vi fant ut av vi ikke kunne lykkes med å finne plattform for videre drift av Rafens servicekontor, så vi har bedt oppbud, sier Odd Sverre Arnøy, daglig leder i Tirag, som eier Tilbords og Rafens, til Nettavisen.

Tirag ble kjøpt av eieren bak Kitchn-kjeden 15. november. Både Rafens og Tilbords har store økonomiske utfordringer, og Rafens har tapt penger i mange år.

Les også: Trumf-kunder har 1,2 milliarder kroner utestående på konto

Norges eldste

Rafens er Norges eldste nålevende butikk og dessuten den eldste kjøkkenkjeden. Kjeden har røtter tilbake helt til 1827, da butikken i Grensen i Oslo ble åpnet. Navnet Rafens har den hatt siden 1870.

Arnøy understreker at de fleste Rafens-butikkene i utgangspunktet skal videreføres, men har ikke lenger et franchisekontor å forholde seg til.

Rafens på Trekanten i Akser og Grensen i Oslo blir Kitchn, mens butikken på Bryn i Oslo blir Tilbords. Ytterligere en butikk vil gå over til kjeden Traktøren.

Les også: Markedssjefen til Gant raser mot Obs-kampanje

- Rundt halvparten av de 11 Rafens-butikkene vil legges ned, mens de øvrige blir drevet videre i en eller annen form, sier Arnøy, som også er daglig leder i Kitchn-kjeden.

50 personer påvirket

Rafens-butikkene har i snitt én heltidsansatt og fire til fem deltidsansatte. Arnøy anslår at rundt 50 personer vil blir påvirket av nedleggingen.

- Men minimum halvparten vil kunne jobbe videre i en eller annen form, sier han.

Han sa det er store forpliktelser til leiekontrakter som det er driveplikt på som gjorde at de måtte slå Rafens servicekontor konkurs..

- Vi ønsket å sikre videre drift i Tilbords-kjeden, og skulle vi brukt mer penger på Rafens, ville det gått ut over Tilbords, sier Arnøy.

Tøft for Tilbords

Han understreker at også Tilbords er i en tøff situasjon.

- Tilbords har hatt en utfordrende utvikling. Det er tøft i varehandelen og vi jobber veldig for å redusere kostnader og forbedre konseptet, sier han.

Arnøy anslår at antallet Tilbords-butikker blir redusert fra 120 til 100 i løpet av 2018.

- Det er en naturlig omstrukturering. Det er økt netthandel og lavere marginer, sier han.

Han understreker at det ikke er aktuelt å slå sammen Kitchn og Tilbords selv om begge kjedene nå har fått samme eier.

- Vi skal jobbe for å styrke begge kjedene sine unike profil. Vi må ta nytte av mest mulig effektive funksjoner. Vi skal kjempe for begge kjedene og sørge for at kostnadene blir lavere og marginene blir bedre, sier han.