NA24.no

Norges farligste jobb

Foto: RICH PEDRONCELLI (Scanpix)
Sist oppdatert:
Bøndene lever farligst og har det mest risikofylte arbeidet.

Hver fjerde dødsulykke i arbeidslivet skjer i landbruket.

NA24 - din næringslivsavis

De siste fem årene er 50 gårdbrukere omkommet i ulykker på gården. I hele næringslivet i samme periode har det vært til sammen 206 dødsulykker, skriver Aftenposten.

Mange dødsfall
Oftest er det bonden selv som dør. Det skjer i vanlige arbeidsoperasjoner der gårdbrukeren som regel er alene og har det travelt, enten ved at han blir klemt i hjel mellom store kjøretøyer og maskiner, ramler ned fra høye siloer eller har uheldig omgang med gasser og kjemikalier, viser en undersøkelser fra Arbeidstilsynet.

I tillegg er det mange som blir skadd på gården. Arbeidstilsynet regner med at det hvert år er rundt 7.000 skader med påfølgende sykemelding, og at det trolig er høye mørketall. Bøndene brekker armer og ben, får skade på øyne og rygg, kapper fingre, får elektriske støt eller blir sparket og stanget av dyr.

Holdningsendring
Bondeorganisasjonene, Arbeidstilsynet og Landbruksdepartementet vil nå bidra til en holdningsendring. Landbruksminister Terje Riis-Johansen har tidligere lansert en nullvisjon, med mål om at dødsulykkene i landbruket er redusert til null innen 2012.

Ulykker i landbruket koster samfunnet over 1,2 milliarder kroner hvert år.

Også utlendinger i Oslo er utsatt på jobb. Ifølge Dagsavisen er 20 prosent av arbeidsulykkene med døden til følge blant utlendinger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere