NA24.no

Norges handelsoverskudd stupte over 40 prosent


Det er spesielt eksportverdien av råolje som har falt det siste året etter det kraftige fallet i oljeprisene. Her Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
Det er spesielt eksportverdien av råolje som har falt det siste året etter det kraftige fallet i oljeprisene. Her Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
Men bedring for fastlandseksporten.

Norges overskudd på handelen med utlandet krympet kraftig i november sammenlignet med november i fjor.

Mens eksporten falt med 6,9 prosent til 68 milliarder var importen opp 12,6 prosent til 52,6 milliarder kroner, noe som gir et handelsoverskudd på 15,4 milliarder kroner, hele 41,6 prosent mindre enn i fjorårsmåneden, viser SSB-tallene.

Det er spesielt eksportverdien av råolje som har falt det siste året etter det kraftige fallet i oljeprisene. Eksportverdien for råolje endte på 14 milliarder kroner i november, 24 mindre enn i fjor.

Naturgasseksporten falt med ni prosent til 19,4 milliarder kroner på grunn av nedgang i gassprisene.

Eksportnedgangen motvirkes delvis av økte verdier fra fastlandseksporten, som steg 4,6 prosent til 34 milliarder kroner. Oppgangen er drevet mest av fiskeeksporten, der eksporten av fersk hel laks økte verdien med 17,9 prosent, til 3,4 milliarder kroner.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere