NA24.no

Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Norges kjempe leverer varene

Statoil skuffer inn en milliard i uka.

Norges desidert største selskap er ute med sine resultater for årets tredje kvartal.

Statoil leverer et justert driftsresultat på 40,4 milliarder kroner, på nivå med samme periode i fjor

- Statoil oppnådde sterk strategisk fremgang i tredje kvartal. Vi styrket ressursbasen med olje av høy verdi gjennom Bay du Nord-funnet utenfor kysten av Canada, verdens største oljefunn hittil i år. Vi har også gjennomført en betydelig transaksjon for å realisere verdier skapt gjennom utvikling av vår portefølje, og for å frigjøre kapital til investering i prosjekter med høy avkastning. Driften er god og vi leverte solid inntjening i perioden, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Justert driftsresultat etter skatt var 12,1 milliarder kroner, noe som var bedre enn ventet.

På forhånd hadde en rekke analytikere som Statoil har hentet inn estimater fra anslått et justert driftsresultat etter skatt på 11,8 milliarder kroner, sammenlignet med 11,9 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor og 11,3 milliarder kroner i andre kvartal.

Resultatet var 13,7 milliarder kroner, sammenlignet med 14,5 milliarder kroner i tredje kvartal 2012.

Gradvis svekkelse
Samtidig produserer Statoil stadig mindre i takt med at feltene gadvis modnes, men nedgangen er bedre enn ventet.

Selskapet hadde en produksjon på 1.852 millioner fat per dag. Til sammenligning var produksjonen på 1,983 millioner fat per dag i første halvdel i år.

Tallknuserne derimot ventet at Statoils produksjon skulle være på 1,658 millioner fat per dag.

- Produksjonen i kvartalet var i tråd med våre forventninger, og vi opprettholder produksjonsprognosen for 2013. Aktivitetsnivået er høyt og vi gjennomfører prosjektene våre i henhold til plan, med god kostnadskontroll og kapitaldisiplin, sier Lund.

Selskapet reduserte netto gjeldsgrad fra 21 % i andre kvartal til 17 % ved utgangen av dette kvartalet.

Viktige hendelser siden andre kvartal:
* Fortsatt aktiv porteføljeforvaltning, synliggjort ved transaksjonen med OMV på 2,65 milliarder USD for å realisere verdier og fokusere porteføljene på norsk og britisk sokkel, og fullføring av den tidligere kunngjorte Wintershall-transaksjonen på norsk sokkel til en verdi av 1,45 milliarder USD.
* Fortsatt sterke leteresultater gjennom et oljefunn med stort potensial (high-impact) i Flemish Pass-bassenget utenfor kysten av Canada og flere nye funn på norsk sokkel. Statoil er partner i det OMV-opererte oljefunnet Wisting Central i Hoop-området. Vi kunngjorde også et oljefunn nær Norne og et gass/kondensat-funn nord for Åsgard i perioden.
* Ytterligere styrking av den finansielle fleksibiliteten ved gjennomføring av transaksjoner i kapitalmarkedet til en verdi av 3,4 milliarder USD til konkurransedyktige betingelser.
* Granskingsrapporten om terrorangrepet mot In Amenas ble offentliggjort 12. september. Statoil vil sørge for at anbefalingene integreres og prioriteres som en del av det igangsatte forbedringsprogrammet innen sikringsområdet.
* Nedskrivninger knyttet til Mongstad- og Kalundborg-raffineriene på 4,2 milliarder kroner på grunn av lavere marginer og utfordrende framtidsutsikter.
* Regjeringen kunngjorde i september at fullskala-anlegget for karbonfangst på Mongstad (CCM) ikke skal videreføres. Statoil starter nå arbeidet for å sikre en god prosjektavslutning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere