NA24.no

Norges oljeinntekter stuper

Foto: Hommedal, Marit (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Statens oljeselskap tjener 20 prosent mindre enn i fjor.

Lavere priser og produksjon samt økte investeringer og kostnader, ga reduserte inntekter for Petoro i første halvår 2013.

Tjener mye penger

Det statlige aksjeselskapet, som forvalter statens direkte engasjement i norsk olje- og gassvirksomhet, har likevel en solid kontatstrøm.

For andre kvartal var kontantstrømmen 30,5 milliarder, mot 41,6 milliarder i andre kvartal 2012.

Netto kontantstrøm til staten var i første halvår 67,8 milliarder kroner. Det er 16,7 milliarder lavere enn i samme periode året før - en nedgang på nesten 20 prosent.

Det vil si at staten på et halvt år har mistet inntekter nesten tilsvarende det samlede beløpet staten bruker på veier i løpet av et helt år, som i 2013 er 17,8 milliarder.

Ser lyst på fremtiden

Likevel framholder Petoros administrerende direktør, Grethe Moen, beslutningen i 2. kvartal om å anskaffe to borerigger til Gullfaks og Oseberg.

- Dette vil bidra til økt utvinning fra de to viktige feltene, skriver de i pressemeldingen.

Petoro-sjefen, som tok over jobben som administrerende direktør i Petoro i juni, minner om at til tross for nær 20 prosent reduksjon i netto kontantstrøm fra første halvår i fjor, så er statens inntekter fra SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement på norsk sokkel) så langt i år fortsatt på et høyt nivå historisk sett.

Siden februar har prisen for nordsjøoljen sunket fra 115 til 107 dollar per fat, men de siste månedene har den ligget og vaket mellom 102 og 106. I en kort periode i april, sank den for første gang på over et år under 100 dollar.

Selskapet eier rundt en tredjedel av Norges olje- og gassreserver.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere