*Nettavisen* Økonomi.

Norges rikeste hamstrer kjøpesentre

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Stordalen, Reitan, Thon, Johannson og Varner hoster opp milliarder.

Sektor Holding ved Sektor Portefølje Syd AS har kjøpt de fire kjøpesentrene Buskerud Storsenter, Krokstad Senter, Magasinet Drammen og Down Town i Porsgrunn av Storebrand Livsforsikring. Den samlede prisen på de fire sentrene er på 1,75 milliarder kroner.

Bak Sektor Holding finner man flere av landets mest kjente milliardærer.

Eierfordelingen i det Sektor Holding er
* 31 prosent for Joh. Johannson
* 27,5 prosent for Niam
* 27 prosent for Varner Invest
* 14,5 prosent for Home Invest AS.

Bak Joh. Johannson står milliardæren Johan Johannson. Bak Varner Invest står milliardæbrødrene Petter, Marius og Joakim. Bak Home Invest finner man milliardær Petter Stordalen.

- Vi har store ambisjoner for Sektor. Med Sektors forvaltnings- og utviklingskompetanse vil sentrene som nå er kjøpt utvikles til det beste for både kundene, leietakerne, og investorene, sier Petter A. Stordalen, styreleder i Sektor Holding.

De har vist seg som handlekraftige - i november hostet de opp i overkant av syv milliarder kroner for å sikre seg 26 kjøpesentre.

- Da vi gikk inn på eiersiden i Sektor i november sa jeg at det på mange måter var som å komme hjem. Med disse oppkjøpene er det nesten blitt bokstavelig. Jeg startet min karriere som senterleder på City Syd i Trondheim og jeg glemmer aldri måten jeg ble tatt i mot på da jeg kom til byen i 1987. Når vi i tillegg nå kjøper Down Town i Porsgrunn er jo hjemkomsten komplett, sier Stordalen.

I tillegg til kjøpet av de fire sentrene har Sektor Eiendomsutvikling sikret seg et viktig forvaltningsoppdrag for Storebrand med City Syd, Tiller Torget og Ivar Lykkes vei 5. Sektor vil øke sin senteromsetning med 5 milliarder fra 2012 til 2013 som følge av nylig gjennomførte transaksjoner, og er dermed Norges nest største kjøpesenteraktør.

- Kjøpesenterbransjen er inne i en spennende utvikling og vi ser lyst på fremtiden med en stor og attraktiv senterportefølje og et erfarent lag med ansatte med inngående kunnskap om markedet. Vi vil med dette kjøpet og en ny forvaltningsavtale runde 20 milliarder i årlig senteromsetning, få attraktive utviklingsprosjekter og flere spennende muligheter for våre leietakere. Vi får nå en solid posisjon med hele 32 av Norges største kjøpesentre, sier Eirik Thrygg som er administrerende direktør i Sektor Eiendomsutvikling

Selger til flere milliardærer
Storebrand Livsforsikring gir seg imidlertid ikke der.

I tillegg selges nemlig også kjøpesentrene Sandens i Kristiansand, Amfi Moss og Mosseporten til Thon Reitan AS. Dette er et nyetablert selskap som eies med 50 prosent av Reitan-familien og 50 prosent av Olav Thons Amfi Eiendom.

Videre selges noen mindre eiendommer i tilknytning til kjøpesenteret Down Town til et selskap eiet av Bratsberg Gruppen. Samlet netto salgsproveny er cirka 3,5 milliarder kroner.

- Vi er tilfredse med de kommersielle vilkårene vi har oppnådd i disse transaksjonene, og svært fornøyd med at vi har funnet en god havn for disse eiendommene gjennom salg til to av de ledende kjøpesenteraktørene i det norske markedet. De nye eierne har de beste forutsetninger for å videreutvikle disse kjøpesentrene til glede for ansatte, kunder og leietakere, sier administrerende direktør i Storebrand Eiendom, Anders Berggren.

Fortsatt storeier
Storebrand Livsforsikrings totale eiendomsportefølje utgjør cirka 27 milliarder kroner, hvorav kjøpesentres andel er cirka 10 milliarder kroner. Salget representerer vel 13 prosent av den samlede eiendomsporteføljen til Storebrand.

Til tross for at salget representerer en stor andel av eiendomsporteføljen, vil Storebrand Livsforsikring fortsatt være en betydelig aktør innenfor kjøpesentre. Etter salget eier Storebrand fremdeles noen av Norges største og beste kjøpesentre, blant annet Kvadrat i Sandnes, City Syd/Tiller Torget i Trondheim, Holmen Senter i Asker, Østfoldhallen i Fredrikstad, House of Oslo samt Metro Senter i Lørenskog og Økern-prosjektet i Oslo – de to sistnevnte i partnerskap med Steen & Strøm. Porteføljen forvaltes av Amfi Drift AS og Sektor Eiendomsutvikling AS, samt av Steen & Strøm for de to felleseide kjøpesentrene. I forbindelse med salget vil forvaltningen av City Syd og Tiller Torget i Trondheim overføres fra Amfi Drift til Sektor Eiendomsutvikling.

- Overførselen av forvaltningsoppdraget knytter seg til å bringe transaksjonene på plass, samt ønske om en balanse i fordeling av forvaltningsoppdraget etter at transaksjonene er gjennomført. Samtidig er det behov for å understreke at Storebrand er meget tilfredse med hvordan Amfi Drift har utført forvaltningsoppdraget på City Syd/Tiller Torget, herunder planleggingen av Tiller som en fremtidig bærekraftig bydel, sier Berggren og tilføyer: - Vår nye forvalter Sektor vil sammen med Storebrand videreføre arbeidet med å få realisert dette miljøprosjektet.

Bakgrunnen for transaksjonene er dels begrunnet i Storebrand Livsforsikrings behov for å redusere eiendomseksponeringen noe. Dette for å tilpasse selskapet til nytt europeisk regelverk, Solvens II. Videre er det behov for å frigjøre finansiell kapasitet til utviklingsprosjekter i den gjenværende eiendomsporteføljen, spesielt knyttet til Storebrands kjøpesenterportefølje. Eiendom vil fortsatt være en viktig og betydelig aktivaklasse for Storebrand Livsforsikring.

I forbindelse med salget har Pangea Property Partners vært tilrettelegger av transaksjonene for Storebrand, mens advokatfirmaet Thommessen har vært juridisk rådgiver.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag