Norges rikeste mann vil sko seg på fattige

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

John Fredriksen sluker inkassokjempe.

11.04.12 12:51

John Fredriksen har nå lagt inn et pliktig bud på de resterende aksjene i det børsnoterte inkassoselskapet Aktiv Kapital.

Budet kommer etter at Fredriksen den siste tiden har kjøpt seg kraftig opp. Nå ønsker han å ta selskapet av børs

Dermed satser Fredriksen penger på å tjene på de som har betalingsproblemer, og de er det mange av - ikke minst i Norge.

Rekordmange i trøbbel
Ved utgangen av 2011 var det om lag 3,4 millioner inkassosaker i arbeid, som representerte misligholdte forpliktelser på om lag 63 milliarder kroner, ifølge Finanstilsynet.

Hovedtrekk ved innrapporterte tall fra inkassoforetakene ved utgangen av andre halvår 2011:

  • Innkasserte midler ble på 21,3 milliarder i løpet av 2011. Dette er en moderat vekst på 2,7 prosent fra 2010.
  • Den totale verdien av misligholdte forpliktelser ved utløpet av 2011 var på om lag 63 milliarder kroner. Dette er tilnærmet samme beløp som ved utgangen av 2010.
  • Nye og avsluttede inkassosaker viser sterk vekst i 2011. Veksten i 2011 var på 444 000 i antall nye saker, mens den var på 680 000 i antall avsluttede saker.
  • Antall inkassosaker i arbeid økte moderat sammenlignet med tallene ved utgangen av 2010. Ved slutten av 2011 var det 3 405 000 inkassosaker i arbeid, som er 71 000 flere saker enn ved samme tid i 2010.

Ved utgangen av 2011 var det 101 inkassoforetak under tilsyn. Av disse hadde fem foretak bevilling til å drive oppkjøp av forfalte pengekrav for selv å inndrive disse.

Inkassoforetakene mottok 5 616 000 nye saker til behandling i løpet av 2011. Dette er en oppgang på 444 000 saker, eller 8,6 prosent sammenlignet med 2010. Det er ikke tidligere blitt innrapportert så mange nye inkassosaker i løpet av ett år som i 2011.

Les mer: Ny norsk inkassorekord

Men det er ikke bare nordmenn i trøbbel som Aktiv Kapital tjener penger på.

I en rekke land
Aktiv Kapital har rundt 450 ansatte i ni land, hvorav 23 i Norge. De omsatte for 935 millioner kroner i fjor, og fikk et resultat på 100 millioner kroner.

I 2010 hadde selskapet 356.000 betalende kunder, men antallet krav er nok vesentlig høyere. Med Europa i økonomisk knestående kan fort dette vise seg å stige betraktelig.

I mars inngikk Fredriksens familieselskap Geveran Trading en avtale om å kjøpe 15,5 millioner aksjer, noe som økte eierandelen til 78,8 prosent. Det utløste også en plikt om å by på de resterende aksjene i selskapet, og nå har budet som gjelder fra 12. april til 10. mai kommet.

Falt som en stein
John Fredriksen byr 30 kroner per aksje, som er samme som styreleder i Aktiv Kapital, Fredrik Halvorsen, tidligere har varslet.

Dette priser hele selskapet til vel 1,4 milliarder kroner, noe som er langt unna tidligere nivåer. I løpet av de fem siste årene er selskapets aksjekurs ned hele 64 prosent, mens det i år.

Onsdag faller aksjen med 1,64 prosent - til nettopp 30 kroner.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Varslet pris
Det er en sum småaksjonærene ikke ville godta tidligere.

- Det kom litt brått på. Selskapet har varslet ny vekst og har blant annet kjøpt opp en stor portefølje. Dette vil Fredriksen åpenbart ikke ha med oss småaksjonærer på. Jeg er en liten aksjonær, men ser ingen grunn til å godta et bud på 30 kroner, sa Roar Magnestad til Dagens Næringsliv i mars.

Skatteflyktning
Fredriksen styrer sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Ikke bare ble han skatteflytning, men han er også blitt kypriotisk statsborger. Alt for å unngå skatt. Det kypriotiske holdingselskapet, Hemen Holding, er styrt av stiftelser kontrollert av Fredriksen og hans nærmeste famile. Det vil si hans to døtre, Kathrine og Cecilie.

Fredriksen er også storeier i andre børsnoterte selskaper som SeaDrill, Archer, Frontline, Golar LNG og Marine Harvest.

Mye risiko
John Fredriksen er uten utdannelse og har jobbet seg opp fra gulvet.

Fredriksen startet som skipsmeglerassistent da han var 16 år. Han steg raskt i gradene og allerede i begynnelsen av 20 årene var han herre over sine egne skip.

Foto: Paul Weaver

Han tok risiko, mye risiko. Milliardene rant inn og han ble søkkrik. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og han har i flere omganger ikke vært langt unna skifteretten.

Det siste tiåret har imidlertid vært fantastiske år.

John Fredriksen kommer på syvende plass på de rikeste beboerne i England. Hans formue ble vurdert til 6,7 milliarder pund, rundt 60 milliarder kroner. Nå er formuen blitt enda høyere etter den siste tidens aksjeoppgang.

Fengsel
John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom frem i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.