*Nettavisen* Økonomi.

Norges største polutsalg er i Strømstad

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Det var norsk rekordhandel av alkohol i Sverige i fjor.

15.02.10 14:11

Aldri før har nordmenn handlet mer på Systembolaget enn i 2009. Salgstall fra Systembolaget innhentet av Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) viser at nordmenn i fjor fraktet med seg hele 20 millioner liter brennevin, vin, sterkøl og cider over grensen fra Sverige. Totalt økte grensehandelen med over 17 prosent sammenliknet med 2008 og svakvin var den grensehandelsvaren som økte mest, heter det i meldingen fra VBF.

Totalt handlet nordmenn i fjor 1,1 million liter brennevin, 8.3 millioner liter vin og nærmere 9.3 millioner liter sterkøl. I tillegg handlet tørste nordmenn også over 800.000 liter cider og ferdigdrinker på det svenske polet.

- Nordmenns handel på Systembolaget slo alle rekorder i 2009 og er den høyeste noensinne. Aldri har flere liter alkohol blitt fraktet over svenskegrensen. Systembolaget selger nå mer vin og brennevin til nordmenn enn det som kjøpes i alle norske barer og restauranter til sammen, skriver generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF), i meldingen.

Salget til nordmenn på Systembolaget kommer i tillegg til grensehandel i Danmark og Tyskland, tax free handel og annen uregistrert omsetning

20 prosent mer svenskevin
Vin er den alkoholvaren, hvor grensehandelen øker kraftigst. I løpet av 2009 handlet nordmenn på svensketur hele 8.3 millioner liter vin, noe som var en økning på hele 20 prosent sammenliknet med året før

- Kombinasjonen av en veldig svak svensk krone, høye norske alkoholavgifter, bedre veier og økt prisbevissthet blant norske forbrukere, er årsaken til den dramatiske veksten vi når ser i grensehandlen. Vi vet at vin og brennevin er viktige lokkevarer for den totale grensehandelen. De høye norske alkoholavgiftene er en utfordring for både norske produsenter og handelsstanden i grenseområdene, skriver Jordheim.

Strømstad tar andeler
Grensehandelen for 2009 viser Systembolaget tar markedsandeler fra Vinmonopolet både på vin og brennevin. Konkurransen fra Systembolaget gjorde at polsalget i Østfold sank i 2009.

- Norges mest populære polutsalg ligger nå i Strømstad. Totalt solgte Systembolagets utsalg i Oslovägen hele 2.5 millioner liter vin i 2009. Dette er dobbelt så mye som Vinmonopolets største utsalg i Norge, CC Vest. Dette er en god illustrasjon av hvor omfattende grensehandelen nå har blitt, skriver Jordheim i VBF.

Totalt solgte Systembolagets to utsalg i Strømstad 3.6 millioner liter vin og 350.000 liter brennevin i 2009, opplyses det i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.