Norges største suksess kan bli en saga blott

Siv Jensen får mye å tenke på hvis oljeprisen forblir på 70 dollar fatet neste år.

Siv Jensen får mye å tenke på hvis oljeprisen forblir på 70 dollar fatet neste år. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Politikerne må slutte med ødsling, stormannsgalskap og månelandinger.

09.12.14 10:57

Oljefondet blir hvert eneste år tilført milliarder av kroner som Norge tjener på olje og gass.

Disse overføringene er den største grunnen til at fondet i dag har blitt på vannvittige 6.000 milliarder kroner.

Nå kan det imidlertid skje en dramatisk vending.

For med svak oljepris er det ikke lenger sikkert at det vil bli noe som helst igjen å overføre.

Rystad Energy har estimert at staten vil tape rundt 150 milliarder kroner på en oljepris på 70 dollar.

- Våre beregninger viser at totale skatteinntekter og kontantstrøm fra SDØE blir halvert og vil havne på rundt 150 milliarder kroner, ved en oljepris på 70 dollar fatet, sa Rystad til Nettavisen.

LES HER: Siv mister halve inntekten

Kan bli historisk endring
Til neste år anslår regjeringen at det vil være totale inntekter fra petroleumsnæringen på 342 milliarder og et overskudd på statsbudsjettet før overføring på 129,7 milliarder.

Skulle oljeprisen falle lavere kan Norge for første gang ende opp i en situasjon hvor man ikke bare ikke får overført, men også fakstisk må bruke av pengene som er i fondet.

Foto: Jørgen Jacobsen (Nettavisen)


- Tror vi er mer annerledes enn vi er
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika mener at oljeprisutviklingen vil tvinge frem en endring i tankesettet til økonomiekspertene og politikerne.

- Mange makroøkonomer og politikere har nok lært seg til at vi er mer annerledes enn det vi faktisk er. Kinas fremvekst har gitt råvarefremgang, som har sendt opp olje og børs. Men ingen rentekutt vil hjelpe oljenæringen, for der er det strukturelle problemer, sier Andreassen til Nettavisen.

- Jeg tror at den æraen vi nå går inn i vil bli mye mer lik de 500 andre millioner europeerne. Ser man hva som skjer der så er det null rente og lav vekst, fortsetter han.

- Politikerne kan ikke drive å ødsle med oljepengene som de har gjort de siste årene. Det må bli slutt på stormannsgalskapen og månelandinger, de må besinne seg og bli mer jordnære og kreative, sier økonomen videre.

- Jeg tror at den æraen vi nå går inn i vil bli mye mer lik de 500 andre millioner europeerne. Ser man hva som skjer der så er det null rente og lav vekst, sier Jan Ludvig Andreassen Foto: Sven Christian Fender Teigen


Samtidig peker han på sentralbanken.

- Norges bank må slutte å tro at vi skal tilbake til 2,5 prosent inflasjon og 4-5 prosents lønnsvekst. Dette er viktig nå, for med lave renter og høye inflasjonsforventninger så blir det mye feilinvesteringer. Grunnen til at det bygges 10 hoteller i Stavanger i år er at folk trodde det skulle vokse så mye, sier Andreassen

- Mange vil si at vi går litt tilbake til gamle næringsveier, og at det ikke er så usunt. Mange oljefolk får nå fete sluttpakker og kan flytte hvor som helst og kan berike sine lokalsamfunn, sier han.

Økonomen peker på at Norge har mye penger.

- Jeg tror ikke det blir så dramatisk. Store deler av distrikts-Norge går veldig bra, sier Andreassen.

- Behov for omstilling
Dersom oljeprisen skulle holde seg lav lenge, vil imidlertid oljefondet vokse litt langsommere over tid enn Siv Jensen har lagt til grunn i framskrivingene i nasjonalbudsjettet.

- For øvrig innebærer solide statsfinanser at vi ikke trenger å stramme inn på utgiftene dersom konjunkturene gir forbigående lavere skatte- og avgiftsinntekter fra fastlandsøkonomien, sier finansminister Siv Jensen til Nettavisen.

- Utviklingen understreker behovet for å legge til rette for omstilling i næringslivet gjennom lavere skattetrykk, fokus på produktivitet og vekstfremmende investeringer i samferdsel og kunnskap, fortsetter finansministeren.

Foto: Norges Bank


- Sykehjemsplasser blir lagt ned
Lederen i finanskomiteen, Krfs Hans Olav Syversen, mener at den lave oljeprisen er et varsel på at oljealderen har nådd toppen og at Norge må tenke annerledes.

- På sikt vil en lavere oljepris gi et større omstillingsbehov i samfunnet, men det vil ikke få dramatisk konsekvenser neste år. Men de som jobber i oljerelatert næring, vil jo føle dette på kroppen. Det må skje en omskolering i arbeidslivet, og en lav oljepris vil fremskynde dette, sier Syversen til Nettavisen.

LES HER: - Siv har Norges største kalkulator, men bruker den ikke

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, mener at hvis oljeprisen holder seg lav utover vinteren, at det garantert blir debatt rundt dette når revidert nasjonalbudsjett blir lagt frem til våren.

Det er særlig kommunalesektor som vil bli rammet hardt i første omgang, tror Senterparti-lederen.

- Det er ikke morsomt å se på at sykehjemsplasser blir lagt ned, sier Slagsvold Vedum til Nettavisen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.