NA24.no

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

Norges største EU-fan vil ha EØS-folkeavstemning

Sist oppdatert:
- Cameron tør det Stoltenberg ikke tør.

- Vi må komme oss ut av vår EU-trassalder og få en folkeavstemning om EØS.

Det er Paal Frisvold, leder av Europabevegelsen, som nå kommer med denne brannfakkelen til Nettavisen NA24.

Tidligere onsdag kom den britiske statsministeren David Camerons med en allerede omstridt tale til finansmiljøet i London, som har gitt Frisvold blod på tann.

Cameron ønsker at Storbritannia innen utgangen av 2017 stemmer over Storbritannias EU-medlemskap .

- Cameron tør det Stoltenberg ikke tør, nemlig å vise lederskap i debatten om våre lands forhold til Europa, sier Frisvold til Nettavisen NA24.

- Nå må vi også komme ut av vår EU-trassalder og sette spørsmålet på den politiske agenda. Hvilket parti tør å foreslå folkeavstemning om EØS i neste Stortingsperiode? spør Frisvold.

Den britiske statsministeren David Cameron i samtale med Russlands president Vladimir Putin.
Den britiske statsministeren David Cameron i samtale med Russlands president Vladimir Putin.

Frisvold mener at det er beundringsverdig av Cameron å sette europaspørsmålet så til de grader på agendaen, og noe som vår egen statsminister bør la seg inspirere av.

- Det er enda langt frem til den foreslåtte britiske folkeavstemningen, men det virker som at Cameron ønsker tilbake til hans forgjenger John Majors unntak fra EUs arbeidslovgivning, sier Frisvold.

- Det er det fult mulig at han får til - bortsett fra at det kan bli en kunst å holde utlendingene borte fra Storbritannia, mens briter fortsatt skal få lov til å bo og jobbe i andre EU-land, fortsetter han.

- Det har alle godt av
Det viktigste og mest positive ved talen til Cameron, ifølge Europabevegelsens leder, er at han tar et oppgjør med hvordan EU fungerer.

- Det har alle godt av - enten man jobber i EU-institusjonene eller for europeisk integrasjon. EU-samarbeidet må ta på alvor distansen mellom beslutningsprosessene i Brussel og vanlige folk. Raskere og mer effektiv beslutningsprosess er viktig i et EU bestående av så mange land.

Frisvold mener at Cameron var soleklar på at han ønsket en sterk britisk stemme i EU.

- I Brussel ser vi hver dag hvordan britiske diplomater og myndighetsrepresentanter gjøre akkurat det Cameron sa: Konfrontere, forme og lede utviklingen av EUs politikk og regelverk, sier Frisvold.

- Fra et norsk standpunkt bør vi prise oss lykkelig over britisk EU-arbeid - da de ofte representerer synspunkter og interesser lik våre egne. Uten Storbritannia i EU blir Norge stående enda mer alene - det vil være et stort tap for Norge.

«Søkkrike, men stokk dumme nordmenn»
At Cameron mener at EU kan bli ugjenkjennelig når man kommer ut av den økonomiske krisen, mener Frisvold er oppsiktsvekkende.

- Hans poeng er nok at EU er i konstant utvikling og endring og at det er viktig at britene er med på å bestemme hvilken retning utviklingen skal ta, sier Europabevegelsens leder.

Han mener imidlertid at det er trist å høre Camerons beskrivelse av Norge og nordmenn.

- Cameron sier rett ut på sitt elegante britiske vis at vi nordmenn er søkkrike, men stokk dumme, siden vi ikke er med i EU og har muligheten til å påvirke, sier Frisvold.

- Om regjeringen har et gram av stolthet burde Statsministeren benyttet denne anledningen til å klargjøre han og hans partis holdning til Norges posisjon i Europa. Han kunne for eksempel foreslå å holde en folkeavstemning om EØS-medlemskap i løpet av neste stortingsperiode?

Frisvold vil drøfte dette spørsmålet under Europabevegelsens neste sentralstyremøte.

ENIG: Ikke ofte de er enige, lederen for Europabevegelsen Paal Frisvold og Nei til EU-leder Heming Olaussen.
ENIG: Ikke ofte de er enige, lederen for Europabevegelsen Paal Frisvold og Nei til EU-leder Heming Olaussen.

Får ja av nei-siden
Frisvold får, ikke uventet, støtte av lederen av Nei til EU, Heming Olaussen som også mener at Stoltenberg bør lære av Cameron.

«David Cameron inviterte i sin mye omtalte tale i dag til en bred debatt om Storbritannias forhold til EU. Han varslet en reforhandling med EU der ”alle saker er på bordet”, og en folkeavstemning for eller mot EU-medlemskapet innen 2017», skriver Olaussen i en pressemelding.

- Camerons lovnader er selvsagt uttrykk for den sterke EU-motstanden i det britiske folket, ikke minst blant hans egne velgere. Men det er også uttrykk for en befriende åpenhet i europadebatten og vilje til å høre på folkemeningen som vår egen Jens Stoltenberg har mye å lære av, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen i meldingen.

«Samtidig som flere meningsmålinger har vist at et flertall av det norske folk ønsker å erstatte EØS-avtalen med en mer avgrenset handelsavtale, avviser Stoltenberg blankt å diskutere alternativer til dagens EØS-avtale», heter det i meldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere