NA24.no

Norges største korrupsjonssak for retten mandag

TILTALT: Tidligere konsernsjef Thorleif Enger (bildet) og tre andre toppledere i Yara er tiltalt for grov korrupsjon. Mandag må de møte i Oslo tingrett.
TILTALT: Tidligere konsernsjef Thorleif Enger (bildet) og tre andre toppledere i Yara er tiltalt for grov korrupsjon. Mandag må de møte i Oslo tingrett. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo tingrett skal bruke tre måneder på den største korrupsjonssaken i Norge noensinne.

Oslo (NTB): Mandag møter fire tidligere toppledere i gjødselgiganten Yara i Oslo tingrett, tiltalt for grov korrupsjon. Saken er den største korrupsjonssaken i Norge noensinne.

Når rettssaken starter 5. januar, sitter tidligere konsernsjef Thorleif Enger og konserndirektørene Tor Holba, Kenneth Wallace og Daniel Clauw på tiltalebenken. Oslo tingrett skal bruke tre måneder på saken mot dem.

- Tiltalepunktene er svært alvorlige. Tiltalen gjelder store beløp i bestikkelser, og mottakerne av pengene er høytstående myndighetspersoner i Libya og India, sier aktor og førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim til NTB.

Ifølge tiltalen skal Yara ha avtalt å betale 5 millioner dollar til sønnen til oljeministeren i Gaddafis regime i Libya. Yara forhandlet da om felles gjødselproduksjon med et statseid, libysk oljeselskap.

Yara skal også ha avtalt å betale minst 3 millioner dollar til sønnen til en høytstående, indisk tjenestemann da selskapet forhandlet om et fellesprosjekt med et indisk kunstgjødselselskap.

Ingen av de fire tiltalte erkjenner straffskyld, opplyser forsvarerne deres til NTB. (©NTB)


Fakta om korrupssjonssaken

Yara er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land.

* I april 2011 varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya.

* I januar 2014 ble Yara ilagt et forelegg på 295 millioner kroner av Økokrim for grov korrupsjon i Libya, India og Russland, noe Yara har akseptert. Yara har erkjent bestikkelser for over 70 millioner kroner.

* Fire personer som var ansatt i konsernledelsen da korrupsjonen foregikk, blant dem tidligere konsernsjef Thorleif Enger, er siktet fordi Økokrim mener bestikkelsene var forankret i konsernledelsen.

* Korrupsjonsrettssaken mot de fire starter i Oslo tingrett 5. januar. Det er satt av 48 dager til saken. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere