NA24.no

Norges største revisor anmeldt

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeidstilsynet har anmeldt Norges største revisorfirma til politiet etter grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Ernst & Young er blitt anmeldt til politiet for grove brudd på arbeidsmiljøloven. Flere ansatte ved revisorgiganten skal over en lengre periode ha jobbet i gjennomsnitt over 60 timer per uke, og i enkelte tilfeller mellom 80 og 90 timer. I de verste ukene vil det si 30 timer mer enn loven tillater.

NA24 –din næringslivsavis

Regiondirektør Ørnulf Halmrast sier til NA24 at de har gjennomført flere tilsyn i revisjonsbransjen i år, på bakgrunn av en generell mistanke om utstrakt bruk av overtid.

- Funn så langt har bekreftet mistanken. Vi vil i 2009 følge opp med tilsyn i bransjer som vi antar også har utstrakt bruk av overtid, opplyser Halmrast til NA24.

Politianmeldt
- Ernst & Youngs egne opplysninger om registrerte arbeidstimer viser gjennomgående, og til dels grove brudd på lovens bestemmelser om arbeidstid og overtid. De bruddene som etter vår vurdering er grove, er anmeldt til politiet, sier Halmrast til NA24. Han vil ikke kommentere ytterligere om anmeldelsen.

Ernst & Young bekrefter til NA24 at de er anmeldt til politiet, og at de tar saken alvorlig.

- Politiet har snakket med oss. De skal ta en vurdering på denne saken, sier Bjørn Vihovde som er HR-direktør i Ernst & Youngs norgeskontor til NA24.

Han sier at basert på de tallene som det opereres med kan det vekke litt oppsikt, men at disse inneholder reisetid, overtidspause og representasjon og at dette er forhold de ikke har klart å formidle godt nok til tilsynet.

Uenig med tilsynet
Vihovde forteller til NA24 at arbeidstilsynet startet sin gjennomgang allerede i februar, og at de har gitt et vedtak om pålegg, der de har påklaget noe. Ernst & Young og Arbeidstilsynet er nemlig uenig om en del forhold som går rundt definisjoner om hvem som kan fritas for arbeidsmiljølovens bestemmelser.

- Kjører dere noen av deres ansatte for hardt?

- Vi stiller oss det samme spørsmålet ofte. I enkelttilfeller kan det være at enkelte har jobbet mer enn de har ønsket, sier Vihovde som peker på at de har et meget lavt sykefravær i Ernst & Young. Det ligger ifølge Vihovde på 2,6 prosent, samt at de prøver å være veldig individuelle og følge opp de ansatte tett.

- Loven gjelder for oss som alle andre. Det kan ha vært at vi har vært for hyggelige i enkelttilfeller, men nå gjør vi om alle interne rutiner for timeføring, sier Vihovde til NA24. Han peker på at det ofte er yngre personer uten familiære forpliktelser, nettopp ferdig med utdannelsen, som ønsker å jobbe mye i starten av sin karriere.

Sjekker flere
Arbeidstilsynet har også lignende undersøkelser hos de andre store revisjonsselskapene i Norge. Adm. direktør i den Norske Revisorforening, Per Hanstad, sier til NA24 dette er en bransje med tidvis mange tidsfrister.

- Utgangspunktet for oss som bransje er at vi selvsagt skal holde oss innenfor det regelverket som finnes. Det er en bransje med mange tidsfrister, som gjør at det i perioder kan bli veldig hektisk, men er det et regelverk som gjelder så skal det følges, Hanstad til NA24.

Han sier at de ikke har noen systematisk undersøkelse på arbeidsmengden og belastningen i bedriftene, men at det kan forekomme at noen jobber for mye i forhold til det som er innen for lovens rammer.

Arbeidsmengde ikke stort problem
Hanstad sier til NA24 at han ikke oppfatter arbeidsmengden som et stort problem for norske revisorer, men at reglene skal følges.

- Men om konsekvensen kan være at kunden ikke får den leveransen de forventer, så må vi leve med det. Slik er det også andre steder der det ikke er kapasitet nok, sier Hanstad som peker over til politiet som i disse dager også sliter med en noe tilsvarende problematikk når det gjelder overtid.

- Er arbeidstidsbestemmelsene tilpasset dere som bransje godt nok?

- Jeg konstaterer bare hva regelverket er, og at det er forskjell på bransjer. Vi har mer og mer kunnskapsbedrifter. Om regelverket er tilpasset dagens situasjon kan man stille spørsmål ved, men det er en helt annen diskusjon, sier Hanstad til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere