STORTINGSGATEN (Nettavisen): Den svært tilbaketrukne og mektige Johannson-familien møtte pressen på boklansering onsdag.
Brødrene Torbjørn (78) og Knut Hartvig (67) kontroller sammen med nevø Johan Johannson (49) landets største dagligvaregrossist Norgesgruppen. Selskapet står blant annet bak kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker har godt og vel 41 prosent markedsandel i Norge.
Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.
I boken «Mellommannen» starter historien med kolonialgrossisten Joh. Johannson som ble grunnlagt for 150 år siden.
Men det store vendepunktet kom med Norgesgruppen.
Da nordmenn flest var opptatt av OL på Lillehammer i 1994, slo nemlig Knut Hartvig Johannson, Sverre Lorentzen og Sverre Leiro seg sammen og startet arbeidet med å danne butikkgiganten Norgesgruppen, et samarbeidsselskap for grossister og detaljister.
Røk uklar med Stein Erik Hagen
Det var et resultat av at landets daværende matkonge Stein Erik Hagen flere år tidligere avsluttet samarbeidet med Joh. Johannson. Dermed mistet grossisten om lag 40 prosent av omsetningen og sto igjen med en rekke regionale kjeder og enkeltstående butikker som kunder.
I konkurranse med Hagen-eide Hakon Gruppen, Reitangruppen og Kooperasjonen, Coop, ble det tatt grep, og Norgegruppen var altså et faktum.
Det hører med til historien at Hagen fikk tilbud om å være med på fusjonen, men takket nei.
God for 31 milliarder
– Er dere innom og handler hos konkurrentene Rema 1000 og Coop?
– Vi er innom og kikker, og så panter jeg flasker. Den kostnaden kan de få, men å handle, dét gjør jeg ikke, sier Torbjørn Johannson.
Knut Johannson har i motsetning til sin bror aldri vært i en Rema-butikk. Johan Johannson har derimot latt seg friste.
– Jeg har syndet én gang i mitt liv, og da var jeg innom en Rema-butikk ikke så langt unna der jeg bor og kjøpte én is. Det var veldig varmt den dagen, sier han og smiler.
Johan Johannson eier sammen med sin far Knut H. Johannson og barnløse onkel Torbjørn Johannson 74,4 prosent av dagligvaregiganten gjennom det familieeide selskapet Joh. Johannson.
Ifølge Kapital sin liste over Norges 400 rikeste er Johan god for over 31 milliarder.
Rydder i butikkhyllene
– Har dere noen gang «harryhandlet»?
– Jeg har hytte på Hvaler så jeg er titt og ofte i Strömstad. Det har skjedd, og jeg må jo innrømme det. Når vi ikke rekker butikkene hjemme, så må vi jo ha mat, sier Johan Johannson.
– Og det serveres taco på fredagene?
– Hos oss veksler det mellom fredagstaco og søndagstaco. Det er i hvert fall en gang i uken, minst, sier Johan.
Knut, Torbjørn og Johan fremstår som helt ordinære mennesker, og går i matvarebutikken akkurat sånn som deg og meg. Nesten.
– Jeg synes det er gøy å handle matvarer. Det er klart at når man driver med dette, så blir man fort gående og rydde i hyllene. Og er det noe ved butikkene våre som ikke stemmer, så sender vi noen meldinger, og så blir det ordnet opp, sier Torbjørn og ler.
– Vi handler vel som vanlige folk, fortsetter Johan.
Sønnene skulle overta
Tette familiebånd kan i mange tilfeller være en prøvelse. For Johannson-familien later det til å gå på skinner.
– Det er et stort selskap, og vi går ikke i beina på hverandre. Vi har litt ulike interesser, men det er ikke sånn at vi avtaler hvem som skal ta hva. Det faller i grunn veldig naturlig, sier Torbjørn.
Les også: Matvaregigant soper inn penger
– Noen ganger må vi koordinere oss litt, men da bruker vi bare mail, legger Knut til.
Torbjørn påpeker at selv om storebror Knut er noen år eldre, så har de tross alt sittet ved det samme middagsbordet i 40 år.
– Vi behøver ikke å diskutere så mye, vi skjønner hvor vi har hverandre, fortsetter Torbjørn og smiler.
(Saken fortsetter under bildet.)
Torbjørn og Knut utgjør halvparten av en søskenflokk på fire. Liv Johannson og hennes søster Elisabeth ble aldri en del av det som skulle bli Norges største matvarekjede.
– Hvordan har forholdet vært i søskenflokken?
– Vi var fire søsken. Hun ene er død. På det personlige plan er det helt bra, men vår far disponerte det sånn at det var sønnen som skulle overta. Slik var det den gangen for 50 år siden, sier Torbjørn.
Les også: Sønnene fikk milliardbedriften, mens døtrene fikk ingenting
Spiste Grandiosa med Hagen
Tross et tøft brudd med Stein Erik Hagen og flere rettssaker forteller de to brødrene om et godt forhold til den tidligere matkongen.
– Vi treffes i noen sånne sosiale sammenhenger i forretningslivet, og ser han meg så kommer han alltid løpende, og vice versa, så det er aldeles utmerket, sier Knut.
(Saken fortsetter under bildet.)
– Vi jobbet jo veldig tett med Hagen i en del år, og jeg var flere ganger hjemme hos ham og spiste pizza Grandiosa, fortsetter Torbjørn.
På fritiden går de tre mye på ski. Både bortover og nedover. De er også skjønt enige om at båtliv er en fin fritidssyssel. Johan forteller at han og familien også er veldig glad i å fiske.
– For mitt vedkommende så er det vel et ganske normalt familieliv, sier understreker han. Johan er far til fire sønner.
Vurdere ikke å selge
– Hva gjør dere med alle disse pengene som dere sitter på?
– Det er jo bare teoretiske verdier. Det er ikke penger man kan ta og føle på. Det er penger vi hadde fått dersom vi hadde solgt bedriften. Det vi gjør er at vi bruker penger på å reinvestere og utvikle bedriften. Så privat er det ytterst begrenset hva vi har. Det vi tar ut går stort sett med til å betale formuesskatt, sier Johan.
De tre er også unisont enige om at det ikke er aktuelt å selge seg ut.
– Vi har en form for evighetsperspektiv. Det er forskjell på bedriftseiere. Noen skal bygge opp for å selge. Det er helt uaktuelt for oss. Vi skal jobbe helt til neste generasjon, sier Torbjørn.
Les også: – Vi lar ikke leverandører betale seg til plass i våre hyller