*Nettavisen* Økonomi.

Norges verste selskap

For rundt to milliarder dollar fikk StatoilHydro den tvilsomme æren å bli kåret til Norges verste selskap.

27.12.07 11:31

- Statsministeren må sørge for at StatoilHydro beholder eierskapet over oljesandsfeltet i Canada, men unnlater å utvinne oljen. Det ville være et betydelig klimatiltak i utlandet, sier Arild Hermstad, daglig leder i Framtiden i våre hender, i en melding.

NA24 - din næringslivsavis

Miljø- og forbrukerorganisasjonen kårer «årets verste selskap» i Norge for femte år på rad. I år er det altså den statlig eide oljegiganten som får tittelen. Den får de på for sin storsatsing på utvinning av drivstoff fra tjæresand i Canada som Framtiden i våre hender omtaler som den klart mest forurensende måten å drive oljeutvinning på.

Bladde opp to milliarder
Det var tidligere i år StatoilHydro overtok North American Oil Sands Corporation (NAOSC) for rundt to milliarder amerikanske dollar og overtok selskapets 1110 kvadratkilometer store område som inneholder oljesand i Athabasca-regionen i Alberta, nordøst for Edmonton.

Når produksjonen fra oljesanden i Alberta er på topp om vel ti år vil StatoilHydro produsere to hundre tusen fat olje per dag. Det fører til utslipp på 7,3 millioner tonn CO2 per år – halvannen gang mer enn alle norske biler.

StatoilHydro argumenterer med at hvis ikke de utvinner, gjør andre det på en mer uheldig måte.

- I en rettssak ville den type argumentasjon ikke hjulpet den tiltalte, uttaler Arild Hermstad, daglig leder i Framtiden i våre hender.

Selger våpen til diktatur
Også et annet statlig eid selskap, våpenprodusenten Kongsberg-gruppen, kommer med på listen. Stikk i strid med signaler fra Stortinget, men med UDs velsignelse, eksporterer norske de våpen til araberdiktaturer. Selskapet har eksportert krigsmateriell til Saudi-Arabia for flere hundre millioner kroner de siste ti årene, samtidig som Freedom House regner Saudi-Arabia som et av verdens aller verste diktaturer.

Selskapet som toppet fjorårets liste, Crew Minerals, kom med også i år. I fjor fikk de den tvilsomme æren å toppe listen for sitt planlagte nikkelutvinningsprosjekt på Mindoro på Filippinene. Det samme er årsaken til at de topper også i år. Ifølge Framtiden i våre hender ble lokale stammeledere lurt til å tommelavtrykkene sine på en avtale, i bytte for to kilo ris. Saken er i ferd med å ende i filippinsk høyesterett

Investerer pensjon i landminer
Den danskeide banken Fokus har fått en fjerdeplass på listen, for å investere norske kunders pensjonspenger i landminer, klasevåpen og atombomber. I dag er 19 selskaper svartelistet av Oljefondet fordi de bryter grunnleggende etiske prinsipper. Fokus Bank har investert i 10 av dem, ifølge Norwatch, skriver Framtiden i våre hender i sin kåring.

Det siste selskapet på listen er Kompagniet Norge som i særklasse er den største importøren av produkter fra det brutale militærdiktaturet Burma.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.