NA24.no

NorgesGruppen: - Vi lar ikke leverandører betale seg til plass i våre hyller

TILBAKEVISER: Konsernsjef i NorgesGruppen, Tommy Korneliussen, sa i debatten at deres butikker ikke tar betalt fra leverandører for at de skal få varene sine i deres hyller. Skjermdump fra NRK
TILBAKEVISER: Konsernsjef i NorgesGruppen, Tommy Korneliussen, sa i debatten at deres butikker ikke tar betalt fra leverandører for at de skal få varene sine i deres hyller. Skjermdump fra NRK
Sist oppdatert:
Tilbakeviser påstander om at dagligvarebutikker lar seg kjøpe.

Torsdag var store deler av norsk dagligvarebransje samlet til debatt på NRK. Tema for kvelden var forhandlingskulturen mellom dagligvarekjedene og leverandører.

I Brennpunkt-dokumentaren Matvarekrigen - som ble sendt på kanalen tidligere denne uken - kom det påstander om at dagligvarekjedene tar betalt for å ta inn varer fra leverandørene.

Les også: NRK beklager Brennpunkt-klipp

- Kan ikke betale seg til plass
Konsernsjef i NorgesGruppen, Tommy Korneliussen, nekter for at det er tilfelle.

- NOE MÅ GJØRES: Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

- Det er ikke sånn at vi lar leverandører betale seg til plass i våre hyller. Ja, vi har samarbeidsbonuser og rabatter, men ingen avtale om for eksempel å kjøpe ut en konkurrent. Noe som også er ulovlig, sa konsernsjefen.Blant gjestene i debatten var også direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland. Hun sier at det er maktmisbruk som er problemet i dagligvarehandelen.

- Nå har vi noen få, sterke, leverandører og noen få sterke kjeder som sitter på makt. Det er greit, men det er når makten misbrukes at det blir et problem. For da blir de små leverandørene skvist ut. Noe må gjøres, sa Flesland under debatten.

Hun sier det er et problem at store leverandører betaler i dyre dommer for å få sine varer bra plassert i butikkhyllene.

Les også: - Brennpunkt fremstiller oss feil

- Kjedene regulerer reglene
Direktør i Dagligvareleverandørenes Forening, Helge Hasselgård, mener det er kjedene som regulerer reglene for forhandlingene mellom kjedene og leverandørene.

- Disse karene er utrolig flinke til å forhandle ned priser og vilkår som skal få varer inn i butikkene deres. Det er kjedene som regulerer reglene, sa han.

Fakta: Fakta om dagligvarekjedene:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Etter at Konkurransetilsynet godkjente Coops oppkjøp av ICA, blir det tre store aktører i det norske dagligvaremarkedet (markedsandeler i 2013):

* NorgesGruppen (markedsandel på 39,3 prosent) omfatter blant annet Kiwi, Joker, Spar, Meny og Ultra. Hovedeier er Joh. Johannson AS.

* Coop (markedsandel på 33,8 prosent) omfatter blant annet Coop Mega, Coop Obs!, Coop Prix, Coop Smart Club, Coop Marked, Coop Extra. Overtar nå også ICA Norge (markedsandel 14,1 prosent) med ICA Supermarked, Rimi og Matkroken. Eies av forbrukersamvirket i Norge. Konkurransetilsynet godkjennelse av oppkjøpet forutsetter at Coop selger 93 av ICAs 553 dagligvarebutikker, 43 av dem til Bunnpris og 50 til NorgesGruppen.

* Rema 1000 (markedsandel 23,1 prosent). Eies av Reitangruppen.

Som følge av at Konkurransetilsynet godkjente Coops oppkjøp av ICA, er det egentlig kun tre aktører som styrer det meste av dagligvarehandelen i landet; Rema 1000, NorgesGruppen og Coop.

- Tar leverandørenes side
I etterkant av Brennpunkt-programmet har det stormet rundt innholdet.

Konserndirektør i NorgesGruppen, Per Roskifte, reagerte på måten forhandlingene ble fremstilt. Han mener Brennpunkt-dokumentaren gir et feil inntrykk av dagligvarebransjen.

- Vi mener programmet tar leverandørenes side, og gir et lite balansert bilde av det vi kaller maktbalanse. Vi møter noen av de sterkeste globale merkevarene i verden, og de sterkeste merkevarene i Norge og vi er helt avhengige av å få avtaler med disse, sa han til Nettavisen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere