NA24.no

Norgesgruppen får bot på 25 millioner

FÅR STREKK: Norgesgruppen må punge ut etter Ica-oppkjøp.
FÅR STREKK: Norgesgruppen må punge ut etter Ica-oppkjøp. Foto: Andrea Thiis-evensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:

Konkurransetilsynet har vedtatt å ilegge Norgesgruppen et gebyr på 25 millioner kroner i forbindelse med Norgesgruppens oppkjøp av store deler av Ica Maxi.

Konkurransetilsynets konklusjon er at Norgesgruppen brøt konkurranselovens gjennomføringsforbud ved å overta og videreføre dagligvarevirksomhet før Konkurransetilsynet hadde klarert transaksjonen. Norgesgruppen var klar over at dette kunne være et brudd på gjennomføringsforbudet, men valgte likevel å gjennomføre transaksjonen, sier konkurransedirektør Christine Meyer i en melding. 

 For at gebyret skal ha tilstrekkelig preventiv effekt, og dermed bidra til en effektiv fusjonskontroll i Norge, har vi reagert med et betydelig gebyr, fortsetter hun.

Skulle vært meldt

Etter konkurranseloven er det forbudt å gjennomføre fusjoner og oppkjøp som er meldepliktige før Konkurransetilsynet har behandlet saken.

– Norgesgruppen har etter vår oppfatning overtatt dagligvarebutikker fra Ica Norge. At dette skjedde via en kompleks transaksjonsstruktur endrer ikke realiteten i saken. Derfor er transaksjonen en foretakssammenslutning som faller innenfor Konkurransetilsynets fusjonskontroll. Størrelsen på foretakene medfører at transaksjonen skulle vært meldt til Konkurransetilsynet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Ica vil nå vurdere hva de skal gjøre.

- Vi kommer nå til å vurdere om dette en sak for rettssystemet. Det ble gjort en grundig undersøkelse på forhånd med den konklusjon at Norgesgruppen kunne overta en del av leiekontraktene. Vi mener at overtakelsen av leieforholdene ikke er kjøp av bedrift og dermed ikke meldepliktig, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen, til Nettavisen.

Får ikke samarbeide

Det er ikke første gang Norgesgruppen havner i unåde hos Konkurransetilsynet. For en uke siden fikk selskapet tommelen ned til sitt samarbeid med Ica.

Avtalen om innkjøp og distribusjon mellom Norgesgruppen og ICA ble kjent i begynnelsen av januar i fjor. Partnerskapet ville innebære at rundt 60 prosent av Icas volum skulle distribueres Norgesgruppens engrosvirksomhet, ASKO.

Før jul truet Rema 1000 med at de ønsket å samarbeide med Coop dersom Ica fikk inngå en avtale med Norgesgruppen.

Truer med nedleggelser

Ica taper i dag store summer på sine butikker i Norge. Selskapet tapte 691 millioner svenske kroner på sin operasjon i Norge i fjor. De legger en stor del av skylden på underskuddet på at de har for høye innkjøpskostnader målt opp mot sine konkurrenter.

De har tidligere truet med å legge ned flere hundre butikker, spesielt i Nord-Norge, om Konkurransetilsynet ikke ga aspekt til samarbeidsavtalen med Norgesgruppen.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere