NA24.no

Norsk filmregissør konkurs

Sist oppdatert:
Kemneren tar kontroll, men filmen kommer snart, hevder filmskaper.

Det har vært en lang og tung vei mot skjermen for filmprosjektet «Sebastians Verden».

Sjekk ut NA24 Propagandas nye medieguide

Dagbladet meldte i slutten av april at produksjonen har vært preget av krangling og pengebråk. Allerede da skyldte regissøren millionbeløp til staben som hadde jobbet med filmen. Og det stoppet ikke der. Rot i papirene og varsel om tvangsoppløsning var noe av det som fulgte kort tid etter.

Pant i eiendom
Regissøren fikk masse spalteplass da han sommeren 2006 kunne melde om en anonym investor som hadde spyttet inn 20 millioner kroner for å lage filmen, basert på hans egen debutroman.

- Vi inngikk en avtale med produksjonsselskapet der vi har fått sikkerhet i fast eiendom for vårt krav, forteller forbundsleder, Sverre Pedersen, i Filmforbundet som representerer skuespillerne i filmen til NA24 Propaganda.

Christian Strand, Finn Schau, danske Kim Bodnia og Camilla Harket er noen av skuespillerne på rollelisten til filmen.

Knut Møller-Lien er daglig leder og regissør i selskapet bak filmen, Sebastians Verden Production. Han havnet i retten med skuespillerne og tapte. Han anket avgjørelsen, men kom altså til en enighet med skuespillerne før ankebehandlingen.

Pedersen i Filmforbundet har troen på at filmen skal nå skjermen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

- Ferdigstillingen av filmen har pågått gjennom sommeren og høsten. Den skal være ferdig rundt årsskiftet, sier han til NA24 Propaganda.

Knut-Møller Lien bekrefter også dette.

- Filmen er så å si ferdig. Akkurat nå jobbes det med filmmusikk, sier han.

Ifølge Møller-Lien er det en konstellasjon av anerkjente musikere, deriblant «Paperboys», som nå vil gi filmen musikkspor.

Han bekrefter også at filmen snart blir vist.

- Utgivelse er planlagt på nyåret og om den slippes direkte på DVD er ikke avgjort. Jeg har vært i kontakt med mange distribusjonsselskaper, men jeg kommer nok til å ta en ny runde når filmen er ferdig.

Dyr skole
Møller-Lien vil ikke røpe hvem som har skutt inn penger i det omstridte prosjektet.

- Det er en god kamerat av meg som har stilt opp. Han er ikke interessert i oppmerksomhet. Han har inngått samarbeid med noen andre slik at vi har sikret den videre framdriften. Min far har også bidratt.

Regissøren hevder han ikke har økonomisk interesserer i filmen.

- Jeg ser på dette som en filmskole. Når filmen er utgitt kan jeg hevde meg på lik linje som andre som har gått filmskoler, sier Møller-Lien, som aldri har laget film tidligere.

En dyr skole, viser regnskapene den daglige lederen og styreformannen har levert.

Husker ikke minus
Produksjonsselskapet bak filmen, Sebastian Verden Production, har siden starten slitt med store minus. I 2006 hadde selskapet et minus på 6,1 millioner. Og 2007 blir ikke bedre. Hvor mye har Møller-Lien ikke helt oversikt på tross av at tallene skulle vært levert for noen måneder siden.

- Jeg husker ikke helt. Det er jo ikke helt ferdig. Det blir minus, men det er en del lavere i år, forteller han.

- Hvor mye? Er det snakk om hundretusener eller millioner?

- For å være helt ærlig så vet jeg for lite om de endelige tallene. Revisor skal ha klart tallene i løpet desember, lover mannen, som stort sett livnærer seg som finansrådgiver.

- Produksjonsselskapet er et dødt selskap i dag. Men det skal overhodet ikke gå konkurs det skal gjøres opp, fortsetter han.

På spørsmål om hvem som nå eier rettighetene til filmen henviser han igjen til sin gode venn og sin egen far.

- Men er det ikke slik at det er din far som er denne hemmelige investoren?

- Han har tatt opp private lån underveis. Siden vi ikke hadde penger, men han har ikke stilt eiendom som sikkerhet. Han har derimot tatt opp lå på sitt hus for å kunne bidra økonomisk til produksjonen.

Personlig konkurs
Torsdag ble det åpnet konkurs mot Knut Møller-Lien. Det er kemneren som nå vil ta kontroll over Møller-Liens økonomi.

- Det er ett skattekrav på under 200.000, kan bobestyrer Claus R. Flinder fortelle, som ikke har hatt tid å sette seg inn i saken enda.

Saken går i skifteretten 12. desember.

- Dette er en skjønnsligning fra 1990 og 1991. Kravet er betalt, men det er renter og omkostninger som nå gjenstår.

Møller-Lien hadde i fjor en inntekt 11 kroner mot seks kroner i 2006.

- Han kom til meg i forrige uke og fortalte det, men det er udramatisk i vår sammenheng. Vi har hatt en god og ryddig dialog siden forsommeren og vi har fått den sikkerheten vi ønsker ovenfor våre medlemmer, sier Sverre Pedersen i Norsk Filmforbund.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere