*Nettavisen* Økonomi.

Norsk finanskonge kaster inn håndkleet

- Et eller annet vil jeg finne på, jeg kan ikke grave meg ned. Nå tror jeg at jeg tar meg en time-out, så får vi se hva det blir til, sier Arne Vaagen. Foto: Ole Eikeland (Nettavisen)

160 millioner kroner ble til 7,3 milliarder. Nå sier den største kunden stopp.

10.09.14 08:01

NIELS JUELS GATE (Nettavisen): Svenske Futuris Asset Management, hvor den norske hedgefond-kongen Arne Vaagen i en årrekke har vært partner og forvaltningsansvarlig, har besluttet å legge ned.

Årsaken er at Brummer Multi-Strategy har gitt beskjed om at de vil innløse sine andeler den 30. september. Det at Brummer nå trekker seg er dramatisk, da de har over 80 prosent av forvaltningskapitalen.

- Det er største kunden vår. Det er alvorlig for oss og da tar vi konsekvensen av det. Vi har ikke den entusiamsen av å drive videre. I sum er vi fornøyde, men vi er misfornøyde med de siste årene. Da har vi tatt mer feil enn vi liker, sier Arne Vaagen til Nettavisen.

Vaagen var meglersjefen i Norge på slutten av 90-tallet og en av de virkelige kongene i finansverdenen.

Milliardsummer
Futuris ble startet opp i 1999, og har fått oppmerksomhet for å være en gullkantet investering for investorene.

Da de startet opp hadde de 20 millioner euro i kapital, som på det råeste i 2011 hadde steget til vel 900 millioner euro, tilsvarende 7,3 milliarder norske kroner.

Den forvaltede kapitalen oppgis til å være hele 673 millioner euro, tilsvarende 5,5 milliarder kroner.

I år har de levert en avkastning på null, men det har i det hele tatt gått dårligere de siste årene. Det verste året i Futuris historie var i 2012, da det ble et tap på 7,7 prosent.

Med tanke på at dette er den svakeste avkastningen, i løpet av en periode som både har inneholdt dot.com-kollaps og finanskrise, så er det rett og slett imponerende.

Futuris har da også fått heder og ære for sine resultater, senest i 2010 da det ble utnevnt til Hedge Fund of the Decade.

Tar pause
Men nå er det slutt.

- Etter 15 år, hvor mange veldig fremgangsrike, føler vi forvaltningsledelsen at vi ikke lenger har den entusiasmen som kreves for å fortsette med å forvalte fondene, er beskjeden fra Arne Vaagen og Karl-Mikael Syding.

Futuris har hatt en avkastning siden oppstarten på enorme 490 prosent, noe som er langt bedre enn aksjemarkedet generelt.

- For min egen del tar jeg en time out, jeg har ingen planer, sier Vaagen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ole Eikeland møter Arne Vaagen.


Arne Vaagen startet opp som aksjeanalytiker hos Christiania Bank og Kreditkasse i 1986, før han i 1988 ble analytiker og aksjemegler hos Alfred Berg Norge. Før han begynte i Futuris var han også aksjesjef hos FIBA Nordic Securities og administrerende direktør i Alfred Berg.

De andre kundene i Futuris kan fortsette under Brummers forvaltning, dersom de ønsker det.

- For dårlig

Arne Vaagen legger ikke skjul på at hans fond Futuris har prestert langt under pari de siste årene.

- Vi har rett og slett hatt for dårlig avkastning, sier Vaagen til Nettavisen.

Han var stjerneforvalteren i det nordiske finansmarkedet. Gjennom finanskriseåret 2008 klarte hans Futuris en avkastning på hele 27 prosent, til sammenligning stupte verdens børsmarkeder med opp mot 50 prosent.

-Vi var negative før finanskrisen, noe som selvfølgelig var bra, men dessverre har vi vært så skeptiske i perioder etter krisen.

Lenge lå den årlige historiske avkastningen på i underkant av 20 prosent, men de siste årenes utilfredsstillende negative tall har senket snittet til 12,7 prosent.

Nok var nok og fondets største bidragsyter Brummer og Partners kastet kortene.

Milliarder ut var slutten

- De stod for 80 prosent av fondet, så vi snakker om mange milliarder kroner, som ble trukket av.

Brummer mente at strategien til Futuris skapte for mye volatilitet.

- Du mener for høy risiko?

- Matematikerne vil mene det. Men for meg er det ikke nødvendigvis slik, sier Vaagen.

- Kom det brått på?

- Patrick Brummer ringte siste onsdagen i august. Han trengte egentlig ikke å si noe, jeg forstod med en gang hva det gjaldt. Men timingen var litt overraskende.

Vaagen brukte en ukes tid på å nulle ut milliardporteføljen.

- Vi satte i gang med å likvidere porteføljen torsdag 28. august, og var ferdige sist fredag. Det var mye som måtte gjøres, og det uten at markedet fikk vite noe. Noe jeg tror vi klarte.

Han har ikke noen spesielle planer. Han trenger imidlertid ikke å finne seg en ny jobb med det første. For etter Nettavisens beregninger har han tjent mellom 250-300 millioner svenske kroner på sin tid som forvalter.

- Det vil jeg ikke kommentere, jeg liker ikke å snakke om slikt.

- Hvilke planer har du?

- Et eller annet vil jeg finne på, jeg kan ikke grave meg ned. Nå tror jeg at jeg tar meg en time-out, så får vi se hva det blir til, sier Vaagen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag