NA24.no


Ryanair forsøker å hindre at selskapet blir rammet av streik rett før jul.
Ryanair forsøker å hindre at selskapet blir rammet av streik rett før jul. Foto: Rainer Prang (NAbilder)

Norsk Flygerforbund om fagforeninger i Ryanair: En historisk merkedag

Ryanair har for første gang åpnet for å anerkjenne fagforeninger. – En av de viktigste hendelsene i europeisk luftfart dette tiåret, sier Norsk Flygerforbund.

– Dette er en historisk merkedag og en av de viktigste hendelsene i europeisk luftfart dette tiåret. Norsk Flygerforbund, som organiserer norske Ryanair-piloter, har vært sentrale i dette arbeidet, sier generalsekretær Katinka Riksfjord Sporsem i Norsk Flygerforbund i en kommentar til NTB.

Beslutningen om å åpne for å akseptere fagforeninger kan føre til at Ryanair-flygernes varslede julestreik blir avlyst.

– Betydelig endring

– Å anerkjenne fagforeninger vil være en betydelig endring for Ryanair. Men vi har gjennomført radikale endringer før, sier Ryanairs toppsjef Michael O'Leary i en uttalelse fredag.

– Juleflygninger er svært viktige for våre kunder, og vi ønsker å fjerne enhver tvil og bekymring for at de kan bli stanset av en flygerstreik, framholder Ryanair-sjefen.

LES OGSÅ: Hemmelighetene hotellansatte ikke vil fortelle deg

Han har nå tilbudt samtaler med representanter for flygerforbund i Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania og Portugal, og håper dette vil mildne streikeklare flygere. Han håper at avtaler med fagforeningene kan være på plass i løpet av neste år.

Det irske lavprisselskapet er kjent for ikke å anerkjenne fagorganisasjoner som forhandlingsmotpart, noe som innebærer at selskapets ansatte ikke omfattes av tariffavtaler som er vanlig i andre flyselskaper. Mange av Ryanair-flygerne har opprettet enkeltmannsforetak.

Varslet historisk streik

Ryanair-flygere med base i Italia hadde varslet en fire timers streik mellom klokken 13 og 17 fredag, og flygere i flere andre land var ventet å følge opp med aksjoner neste uke. Det er første gang i Ryanairs historie at selskapet har risikert streik i flere europeiske land.

Men fredag formiddag kunngjorde Italias største fagforening for flygere, ANPAC, at streiken blant deres Ryanair-flygere i Italia var avlyst. Begrunnelsen var utspillet om å åpne for å anerkjenne fagforeninger.

– Ledelsens utspill er et svært viktig første skritt, heter det i en uttalelse fra Associazione Nazionale Professionale Aviazione Civile (ANPAC).

Stans hos den italienske trafikkontrollen i samme tidsrom og en heldagsstreik hos det kriserammede italienske flyselskapet Alitalia ble imidlertid gjennomført som planlagt.

– Bløff

En annen fagforening for besetningsmedlemmer, Fit-Cisl, uttalte at den ville gjennomføre fredagens varslede streik fordi den på det daværende tidspunkt ennå ikke hadde mottatt tilbud om anerkjennelse fra flyselskapet.

Den irske paraplyorganisasjonen Impact, som organiserer piloter i fagforeningen Ialpa, sier de håper å kunne møte Ryanair-ledelsen i løpet av helgen for å «gjøre framskritt» på veien mot å avverge neste ukes planlagte streiker.

Den britiske pilotforeningen BALPA ønsker endringen velkommen, mens den tyske fagforeningen Vereinigung Cockpit foreløpig venter med å juble til de ser beviser på at Ryanair mener alvor. I den spanske pilotforeningen CCOO er man svært skeptisk og kaller allerede utspillet «en bløff».

Piloter i både Irland og Portugal har varslet streik på onsdag, mens piloter stasjonert i Tyskland har blitt enige om en uspesifisert streikeaksjon. I Spania er det ingen planer om pilotstreik, men bakkemannskaper utelukker ikke at de vil aksjonere 30. desember.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere