Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Norsk giga-skattesjokk venter Felix

Norske Felix Stephensen vant hele 35 millioner kroner da ha tok andreplassen i Poker-VM onsdag. Nå må han trolig gi mer enn halvparten fra seg i skatt til Norge.
Norske Felix Stephensen vant hele 35 millioner kroner da ha tok andreplassen i Poker-VM onsdag. Nå må han trolig gi mer enn halvparten fra seg i skatt til Norge. Foto: John Locher (Scanpix)
Sist oppdatert:
Må trolig gi mer enn halvparten av 35 millioners-gevinsten til skattefuten

Den norske staten tar trolig mer enn halvparten av gigantgevinst til det norske pokeresset Felix Stephensen, til tross for at han flyttet fra Norge for snart tre år siden. Det skriver Finansavisen fredag.

Jubelen stod naturlig nok i taket i Las Vegas da 24-år gamle Felix Stephensen onsdag vant 35 millioner kroner etter andre plass i poker-VM.

Krystallklare skatteregler
Ifølge forretningsadvokat Trond Erik Andersen er reglene i utgangspunktet krystallklare.

For «menigmann» blir gevinsten å se på som en kapitalinntekt som skattelegges med 27 prosent. For Felix Stephensen er imidlertid situasjonen annerledes. Han er profesjonell pokerspiller og blir dermed skattelagt som alle andre næringsdrivende

– For en profesjonell pokerspiller blir det toppskatt og trygdeavgift i tillegg til de 27 prosentene og inntekten vil bli beskattet med 50,4 prosent. Som alle andre næringsdrivende får han fradrag for kostnadene som kan relateres til pokerspillingen, sier Trond Erik Andersen.

Skatt til Norge i fire år etter utflytting
Andersen får ifølge Finansavisen full støtte fra Skatte­direktoratet.

Felix Stephensen spilte for Norge i poker-VM i Las Vegas, men han bor for tiden i London. Flyttingen til London betyr imidlertid ikke at skatteplikten til Norge automatisk bortfaller.

Skatteplikten til Norge opphører tidligst etter tre hele inntektsår i utlandet - den såkalte 1 + 3-års regelen.

Mener han ikke er skattepilktig
- De som kjenner ham i Norge, mener han ikke er skattepliktig til Norge, sier markedssjef Mikael Mellqvist i Betsson Group, som eier Betsafe til Finansavisen.

Svensken slipper med med null skatt
Mens norske Felix trolig må skatt over 50 prosent til Norge, slipper svenske Martin med null skatt til Sverige.

Svensken Martin Jacobson er også bosatt i London. Han får imidlertid beholde hele gevinsten. Det skriver Finansavisen.

Jaconbson, som slo Felix i finalen i Poker-VM, får beholde gevinsten på over 60 millioner norske kroner skattefritt.

Ifølge det svenske regelverket er pokergevinster innenfor EU skattefrie, men ettersom finalen gikk i USA, skulle han egentlig betalt 22,2 millioner svenske kroner i skatt, ifølge Aftonbladet.

Bor også i London
Men i likhet med norske Felix bor Jacobson i London.

– Er man permanent bosatt i et annet land uten tung tilknytning til Sverige, så legger vi ned våre beskatningskrav, sier Britt-Marie Hallberg Eriksson i det svenske Skatteverket til avisen.

I motsetning til en rekke andre land har Storbritannia null skatt på lotterigevinster, også på gevinster opptjent utenfor EU. Ettersom USA og Storbritannia har en skatteavtale, skal gevinsten heller ikke beskattes i USA, skriver Finansavisen.


Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!