*Nettavisen* Økonomi.

Norsk grensehandel sjokkerer svenskene

POPULÆRT: Nordmenn valfarter til butikkene like over grensa for å kjøpe flesk, tobakk og alkohol.  Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Nordmenns forkjærlighet for «godis, flesk, tobak og sprit» skaper overskrifter i Sverige.

04.01.19 08:24

Ifølge nye tall fra databasen SSCD (Swedish Shopping Center Directory) omsettes det i den svenske grensebyen Strömstad for hele 122.000 kr per kvadratmeter.

Det er mer enn det svenske storsenteret Nordiska Kompaniet og Stockholms sentralstasjon.

Det voldsomme salget til norske harry-handlere er så stort at det skaper overskrifter i nabolandet. Blant annet omtales tallene i en artikkel i den svenske storavisen Dagens Industri.

Spesialiserer seg på «godis, tobak och alkohol»

Til den svenske næringslivsavisen Market.se sier administrerende direktør Jonathan Staxäng at hemmeligheten til Strömstad er at de fokuserer på de klassiske grensehandelsvarene som mat, godteri, tobakk og alkohol.

- Vi har skapt et effektivt «one stop» for grensehandelskunder, sier Staxäng.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nordiska Kompaniet er et stort luksuskjøpesenter i Stockholm. Det må se seg slått av fleskhungrige nordmenn på harry-handel i i Strömstad. Foto: NK.se

Strömstad knuser luksuskjøpesenter

Kjøpesenteret som ligger halvannen time fra Oslo, troner øverst på toppen i statistikken til det svenske byrået, og etterlater det storslåtte svenske kjøpesenteret Nordiska Kompaniet på andreplass. Selv om Nordiska Kompaniet er flittig besøkt av både kjendiser, kongefamilien og har egne moteshow må det se seg forbigått av nordmenn på jakt etter flesk og sprit.

Det er ikke bare svenskene som er sjokkert over hvor mye nordmenn legger igjen i harry-handel. Den norske handelsnæringen roper varsko, og advarer mot konsekvensene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen Petter Nome mener norske politikere kniper igjen øya. 

- Norske politikere kniper igjen øya

Bryggeri- og drikkevareforeningens direktør Petter Nome raser mot norske politikere: — Det er ufattelig at norske politikere velger å knipe igjen øya. Visst er det hyggelig å hjelpe svenskene, men det kan ikke være regjeringens oppgave å undergrave norske bedrifter og arbeidsplasser, sier Nome.

Nome mener det er akutt behov for tiltak mot grensehandelen, og etterlyser at de kommer i den nye regjeringsplattformen. — At folk hamstrer de mest usunne varene og staten mister inntekter burde bekymre. Norge har verdens høyeste avgifter på de viktigste lokkevarene. I tillegg kommer høye emballasjeavgifter på drikkevarer. Dette kan ikke fortsette, sier Nome.

15 milliarder i grensehandel

Klikk på bildet for å forstørre.

Direktør Harald Andersen i Virke Handel frykter økt grensehandel vil koste norske arbeidsplasser. Foto: Virke

Virke Handel som representerer over 14 600 virksomheter mener Norge er i en tap-tap situasjon. — Vi frykter at veksten i grensehandelen vil bare fortsette. Avgiftsforskjellene er så store. Vi vet at dette koster Norge dyrt både i arbeidsplasser, grossistvirksomhet, næringsmiddelbransjen og ikke minst statskassen på grunn av bortfall av skatte- og avgiftsinntekter, sier han.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) sine ferskeste tall legger nordmenn igjen 15,3 milliarder kroner i grensehandel. Det er to milliarder mer enn hele omsetningen på det norske Vinmonopolet. Totalt er det over 8,1 millioner dagsturer til våre naboland for å handle.

— Vi underkjenner ikke at særavgifter har viktige samfunnshensyn som folkehelse. Men det er en øvre grense for disse avgiftene. Den grensen har vi passert for lengst i Norge, sier Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag