Norsk Hydro stenger produksjonen ved verdens største aluminiumsraffineri, Alunorte i Brasil, og faller 12 prosent på børsen.

Alunorte har produsert på 50 prosent kapasitet siden mars, etter pålegg fra brasilianske myndigheter.

Les også: Hydro tar høyde for langvarig krise – varsler flere permitteringer

Det skjedde etter at selskapet ble beskyldt for utslipp som forurenset drikkevannet for hundrevis av familier i delstaten Pará i forbindelse med et kraftig regnskyll i februar.

Får ikke lov

Beslutningen skyldes at selskapet ikke får lov av brasilianske myndigheter til å bruke en ny og moderne pressfilter-teknologi og det nye deponiet for bauksittrester.

Hydro har den siste tiden bare brukt det gamle deponiet for bauksittrester, som opprinnelig var planlagt avviklet, og som nå snart er oppbrukt.

Les også: Hydro undertegnet avtale med brasilianske myndigheter

- Våre ansatte har jobbet hardt de siste syv månedene for å opprettholde trygg drift og bevare arbeidsplasser. Dette er en trist dag fordi vi har verdens mest avanserte teknologi tilgjengelig for å fortsette sikker drift, men som vi er forhindret fra å bruke. Det vil påvirke arbeidsplasser, lokalsamfunn, leverandører og kunder, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina i en børsmelding.

Les også: Brasil-nedtur for Norsk Hydro

Dyrt

Hydro skriver videre at selv om det er for tidlig å vurdere den totale effekten, vil beslutningen om å stenge ned Alunorte og Paragominas ha «betydelige driftsmessige og finansielle konsekvenser», potensielt også for Hydros primæraluminiumportefølje.

Hydro har blant annet investert en milliard brasilianske real i det nyeste deponiet for bauksittrester og et nytt og moderne pressfilter, som de nå altså ikke får lov til å bruke. Deponiet var under oppstart i februar, da beskyldningene om forurensing av drikkevannet dukket opp første gang.

Hydro har imidlertid ikke gitt opp muligheten til å åpne opp raffineriet igjen.

- Vi vil fortsette å jobbe konstruktivt med myndigheter for å løfte embargoen og å gjenoppta driften, samt reetablere Alunorte som verdens ledende aluminaraffineri, sier Thuestad.