NA24.no

Norsk industri tror selv at den vil vokse med 7 prosent i 2011.
Norsk industri tror selv at den vil vokse med 7 prosent i 2011. (Norsk Industri)

Norsk industri seiler i medvind

Sist oppdatert:
Selv tror industrien på en kraftig vekst i år.

Norsk Industris konjunkturrapport 2011 viser at både verdensøkonomien og norsk økonomi gradvis tar seg opp.

Selv tror industrien på en vekst på 7 prosent i år, og forventer at samlet antall ansatte i industrien igjen vil passere 280.000 personer.

Til tross for de positive forventningene er industriinvesteringene for tiden på et lavt nivå. Norsk Industri fastslår at det må være en politisk målsetting å bidra til økt vekst i industriens investeringer.

Men det er lyspunkter. Petroleumsinvesteringene øker på norsk sokkel og flere steder internasjonalt. Dette gir solid drivkraft til en etter hvert svært stor offshore leverandørindustri.

Etter den sure svie kommer den søte kløe
Etter en periode med sterk nedbemanning på grunn av nedgangen i verdensøkonomien, varsles det økt industrisysselsetting i Norge i 2011. De fleste industribransjene melder om enten litt økt eller litt redusert sysselsetting.

Offshore leverandørindustri varsler en klar økning. Industrisysselsettingen, som i 2004 falt til under 270.000 personer, vil i år igjen passere 280 000.

De fremvoksende økonomiene har bidratt til en sterk oppgang i verdens totale marked for industriprodukter og industrielle tjenester.

Økte råvarepriser betyr økte muligheter og da særlig for offshore leverandørindustrien som kan glede seg over en høy oljepris.

Men høye merkostnader fra arbeidsmarkedet tvinger industri med base i Norge til å være i forkant med innovasjon, produktivitet og investeringer.

- Myndighetene må rydde opp i de mest åpenbare hindrene for fortsatt ekspansjon for norsk industri, skriver norskindustri.no

Og med det mener de at de norske myndighetene må legge seg på en politisk linje som gjør det mulig o lønnsomt å drive industrivirksomhet i Norge.

Les hele krav listen punktvis her

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere