NA24.no


Oljeprisfallet har siden sommeren 2014 bidratt til at bremsene er satt på i norsk økonomi. FOTO: SCANPIX
Oljeprisfallet har siden sommeren 2014 bidratt til at bremsene er satt på i norsk økonomi. FOTO: SCANPIX (NTB Scanpix)

Norsk økonomi overrasker i tredje kvartal

Sist oppdatert:
BNP-veksten i overkant av hva økonomene hadde trodd. Kronen styrkes.

Oljeprisfallet har siden sommeren 2014 bidratt til at bremsene er satt på i norsk økonomi.

Nye nasjonalregnskapstall fra SSB tirsdag viser at den økonomiske veksten i Fastlands-Norge var på 0,2 prosent i tredje kvartal.

- Siden andre halvår 2014 har veksten i fastlandsøkonomien vært svak. Næringer som leverer til petroleumsvirksomhet, hadde nedgang i produksjonen, melder SSB.

Veksten er likevel i overkant av det som var forventet. På forhånd ventet økonomene en vekst i fastlandsøkonomien på 0,1 prosent i tredje kvartal, ifølge Handelsbanken.

I valutamarkedet styrkes norske kroner i sekundene etter tallslippet. Mot euro styrkes kronen med rundt fire øre og mot dollar er nå kronen rundt fem øre sterkere.

Svakt i industrien
I tredje kvartal trakk industrien ned veksten i BNP med 0,2 prosentpoeng. Utviklingen preges særlig av produksjonsnedgang hos leverandører til petroleumsvirksomheten. Sterk nedgang er det også i tjenesteytende leverandørnæringer, melder SSB.

Men i eksportrettet industri og i flere tjenesteytende næringer var det vekst, deriblant fortsatt god vekst i hotell- og restaurant-virksomhet.

Samlet økte tjenesteytende næringer utenom offentlig forvaltning med 0,3 prosent i kvartalet, mens aktiviteten i offentlig forvaltning økte med 0,2 prosent.

Innen bygge- og anleggsvirksomhet var veksten på sterke 3 prosent, noe som bidro til å trekke opp BNP Fastlands-Norge med 0,2 prosentpoeng.

Etter flere kvartaler med moderat vekst var konsumet i husholdningene tilnærmet uendret.

Næringsinvesteringene er også svake på flere områder, med nedgang i petroleumsinvesteringene på 7,6 prosent og en nedgang på 3,3 prosent i investeringene i industri og bergverk.

Investeringene i offentlig forvaltning økte derimot med nærmere 14 prosent, mens husholdningenes boliginvesteringer vokste med 2,3 prosent.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere